Безработица и covid-19: логистичен кошмар

Когато инфекциозната болест covid-19 започна да обхваща части от Европа, имаше много хора, които вярваха, че след като огнището отшуми след 2-3 месеца, бизнесът бавно ще се върне в релси. Три месеца, след като болестта беше обявена за пандемия от Световната здравна организация (СЗО), секторът на търговията на дребно рязко спадна до рекорден процент. Не минаваше и ден, в който някоя търговска верига да не затвори много от магазините си. Behemoth Inditex, собственикът на Zara, реши да затвори над 1200 магазина по целия свят. Когато Inditex, пионери на модерни идеи за управление на веригите за доставки, работещи със светкавична скорост, не могат да издържат на шока на дребно, значи е дошло време да се трансформира идеята за логистика.

 

Глобални фабрики: Предстои несигурност

Междувременно обичайният рефрен е, че потребителите не посещават магазини в градовете, където мерките за блокиране са облекчени, или поради все още налаганите мерки за социално дистанциране сред другите, или защото предпазливите клиенти избягват тълпите като чума. Необходимо е да се дискутира относно възможността хората да не посещават магазини, защото вече нямат пари, които да харчат за дрехи. През април Международната организация на труда (МОТ) заяви, че 1,6 милиарда работници в неформалната икономика – приблизително половината от глобалната работна сила – са в непосредствена опасност да бъдат унищожени средствата им за препитание. Това се случва само един месец, след като е започнала пандемията. Само в САЩ загубите на работни места са прехвърлили 40 милиона в края на май.

 

Консумацията и нейните неочаквани ефекти

Тъй като загубите на работни места продължават да се увеличават, нивата на потребление ще продължават да намаляват с темпове по-бързи от тези на загубите на работни места. Секторите, които продължават да бъдат устойчиви, макар и с ограничения, са храните и здравеопазването, особено лекарствата. Облеклото е на заден план, но хората все пак ще трябва да купуват дрехи, макар и вероятно на по-ниски цени. Както вътрешните логистични отдели, така и 3PL (логистични отдели на трети страни) на компаниите ще трябва да се ориентират повече към въпроса с ценообразуването. Ще стане все по-трудно да се поддържа балансът между обема на единиците спрямо обема на приходите. Това, разбира се, би било в допълнение към поддържането на минимални срокове за изпълнение и по-къси вериги за доставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *