Основни въпроси при подготовка на кръщенето

В статията ще се опитаме да разгледаме реда на въпросите, които могат да възникнат при подготовка на кръщене. Думата в превод от гръцки означава потапяне във вода. Водата е източник на живот, символ на духовна и физическа чистота. По този начин хора се опитвали да пречистят и защитят своите малки от разни болести.

Всяко семейство с нетърпение очаква момента, в който ще въведе новороденото в църквата, за да получи Божията благодат. За кръщенето трябва родителите да изберат храма и да говорят със свещеника. Важно е свещеника да допадне на родителите и да предизвика у тях положителни емоции. От него ще научите всичко, което е необходимо за този ритуал.

Разбира се, няма определена възраст за кръщенето, но родителите предпочитат това да се случи докато детето е малко. Така те са спокойни за него, защото то е под Божията закрила. Желателно е да бъде след 40-я ден, за да може да присъства и майката. В случай на заплаха за здравето и живота на детето, то кръщаването може да бъде още след раждането.

Кръщенето може да се направи по всяко време. Няма ограничения по този повод. Обредът се провежда даже по време на пост и църковни празници. От опит накои свещеници споделят, че най-подходяща възраст е до една година на детето и е добре да не се предпочитат студените дни на годината. В тази възраст детето по-лесно понася присъствието на много хора и новата обстановка.

Изборът на кръстници е много важен. Най-важното е те да имат осъзната вяра в Бог, защото с вярата на тези хора ще бъде кръстено вашето дете. Те трябва да са кръстени. Добре е да направите избора за кръстници измежду ваши роднини или близки приятели, за да може детето да поддържа близка връзка с тях.

В църковните правила не е определено до колко пъти може да се става кръстник, но това е голяма отговорност, за която човек ще отговаря пред Бог. Той трябва да бъде за пример на своя кръщелник, да помага за християнското му възпитание. Постоянно да се моли за неговото здраве и да му помага да расте с вяра и любов към Бог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *