Домоуправител – гаранция за добра атмосфера във входа


Нормалните условия за живот в многожилищните сгради до голяма степен зависят от домоуправителя. Той е човека, който трябва да познава закона за етажната собственост и да го прилага правилно. Само спазването на изискванията за стопанисване и ползване на общата собственост могат да осигурят добра атмосфера за живот във входа и нормални отношения между съседите.

Като се има предвид написаното по-горе, е ясно, че към избора на управител на входа трябва да се подходи много внимателно. Всяка кандидатура да се разгледа на общото събрание на собствениците и с мнозинсто да се избере най-подходящия човек.

На всеки му е ясно, че задълженията на домоуправителя са много. За да се справи с всичко, той трябва да отдели много време. Все по-труден е избора на такъв отговорник поради това, че няма желаещи да си губят собственото време за решаване на общи проблеми.

Домоуправителят трябва да умее да организира хората за различните видове ремонти, да ги убеди да внасят навреме дължимите ежемесечни такси. Месечните вноски често са проблем – не всеки внася дължимите суми, а това затруднява работата. За да бъде чисто и светло по стълбище, в мазето или тавана, е необходимо да се плащат общите сметки за ток, чистач, асансьор. Не е желателно да се ползва общата собственост, а да не се дават пари за нейното поддържане.

За всички събрани средства, както и за платените сметки се съхраняват разходните и приходни документи, за да се отчетат на общото събрание. Домоуправителят знае кой живее във входа, защото завежда редовно домовата книга.

За ремонтите, които подлежат да се направят във входа, се взема решение от общото събрание. Избира се фирма-изпълнител, а за ремонта следи управителят на входа. В старите кооперации ремонтите са неотложни, защото с годините всичко се износва и постепенно руши.

Смяната на щрангове не търпи повече отлагане. Входната дограма не може да спре ветрове и отпадъци, което налага да се постави нова. Съседите от последния етаж събират водата от течащия покрив. Като стана въпрос за покрива тук вече въпроса придобива голяма сериозност. Това е задължение на всички собственици и ролята на домоуправителя е да ги накара да разбере всеки своята отговорност и да се направи този неотложен ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *