ДРУГИ СЛУЧАИ НА ПРОГРЕСИВНО НАРАСТВАНЕ НА ИПОТЕКАТА

ipotechen-kredit-zaemkoСъщите условия за теглене на ипотека важат и за заем за реконструкция. Както при строителния заем, вие получавате парите постепенно и демонстрирате как напредват ремонтите.

Подобно е положението и при проектите за развитие, които все още са в процес на изграждане. Въпреки това има една важна разлика в техния случай. Можете да започнете да теглите ипотека само след декларацията на собственика – т.е. по времето, когато отделните апартаменти са разположени в къщата. Обикновено е след завършване на грубия строеж.

Едва след това банката може да получи запор върху апартамента, което е едно от условията за теглене на ипотечен кредит. Дотогава трябва да се задоволите със собствените си ресурси. Друга възможност е да се съгласите с предприемача за коригиране на графика за погасяване.

 

Има и 2 други важни термина, свързани с постепенното теглене на ипотека:

ипотечно неизпълнение

и удължаване на ипотеката.

Ще срещнете недостатъчно изпълнение, когато успеете да построите или реновирате къща по-евтино, отколкото сте очаквали. И няма да изразходвате цялата договорена ипотека.

Най-вече не е проблем. Обикновено банките позволяват без никакви санкции да не теглят до 20% от договорената сума. Вече можете „превантивно“ да поискате по-висока сума, когато подреждате ипотека. Това ще създаде резерв за неочаквани разходи.

Когато работата приключи и целият заем не бъде изтеглен, вие просто уведомявате банката, че прекратявате заема и че няма да използвате останалите пари. Впоследствие изплащате само действително изразходваната сума.

Благодарение на възможността да не изтеглите част от ипотеката, винаги имате под ръка резерв, който да ви помогне да платите за допълнителна работа.

 

Внимавайте обаче, щом приключите с изпомпването, трябва да одобрите конструкцията навреме. Следователно банката в договора:

определяне на обвързващата дата на одобрение,

или да ви даде 6-месечен лимит за одобрение на ипотеката.

Тегленето на ипотека обезателно трябва да бъде добре обмислено, за да не доведе до нежелани, неприятни последици.

Източник: https://zaemko.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *