Еклектика в интериора на апартамента

eklektika-v-interioraСъвременната еклектика, когато се придружава с компетентен подход към изпълнението на дизайнерски интериорни решения има голям потенциал. Тя е идеална за тези, които ценят индивидуалността. Интериорът на жилището, декориран в този стил, се отличава с уникален характер и изключителен вид.

Факт е, че еклектиката съчетава едновременно няколко стилистични посоки, като те трябва да са свързани помежду си, например, Прованс, етно и класически стил, както и противоречиви опции – императорски, барок и модерен стил.

 

Тайните на създаването на еклектичен стил в интериора са няколко.

 

Основни закони на стила:

 

– Максимален комфорт, изразен в съчетание на съвременни материали и предмети от минали епохи.

– Меки линии, вертикално поставени модели на тапетите и декоративни плочки.

– Завесите са не само на прозорците, но и на вратите.

– Текстилен дизайн в ориенталски стил, изобилие от декоративни възглавници в различни цветове.

– Тапицерия, украсена със зигзагообразни и кръгли форми

– Опцията за космически дизайн ще се хареса на хората с независими виждания за живота, които обичат да пътуват и ценят редките и автентични неща.

За да осъзнаете еклектиката при проектирането на вашата къща или апартамент, е важно да се придържате към някои принципи.

 

Правила на еклектичния интериор:

 

– Мебели от различни епохи. Мебелите в съвременният еклектичен интериор играят централна роля. Меката мебел и столовете трябва да бъдат големи по размер, с издълбано тяло и ватирана тапицерия. Ще бъде интересно да погледнете комбинация от антики и дизайнерски мебели. Важно е обаче да не пресичате линията, превръщайки уютната еклектика в безвкусен кич. При комбинирането на мебели, се опитайте да ги съчетаете в един и същи цвят или текстура. Най-хубавото е, че плътните тъкани са подходящи за тази роля. Текстурираното спално бельо подчертава дълбочината на цветовете и осигурява дълга и безпроблемна работа. Лененият плат е абсолютно непретенциозен на грижи.

 

– Чисти естествени нюанси. Опитайте се да използвате естествени цветове. Те могат да бъдат, както пастелни, така и ярки. В помещенията, в които се събират най-често членовете на семейството, е по-добре да се използват оттенъци, преминаващи от един към друг с нарастваща интензивност. Например, кремавият диван ще изглежда органично до креслата с тапицерия, която е направена в цвят капучин. Бледожълтият фотьойл може да бъде поставен в непосредствена близост до снимката, която е доминирана от ярко жълт цвят.

 

– Плочки за стени и подове в ориенталски стил. Най-добре е да се използват керамични плочки с ориенталски мотиви като подови материали. Стените могат да бъдат украсени с мотиви от същия стил. Органично изглеждат тапети със ситопечат. Автентичните картини също са добре дошли.

 

– Силно присъствие на текстилни акценти. Използват се обемисти драперии, ресни, пискюли и други. Спалните комплекти, покривалата за мека мебел и легло, завесите и възглавничките могат да бъдат направени от коприна, кадифе или омекотена тъкан от лен.

 

– Старинни аксесоари. Еклектичният стил ще осигури втори живот на предмети, които са ви скъпи и имат сантиментална стойност за вас. Също така, не е излишно да разгледате няколко антикварни магазини или да посетите търгове за неща от стара, добра реколта. Масивен кристален полилей с висулки, хромирана настолна лампа, ретро кресло в стил от 50-те години и издълбан гардероб ще ви помогнат да създадете екликтичното настроение на интериора.

 

За да се реализира уютен еклектизъм, е необходимо стриктно да се следва планът, за да се да се създаде единна стилистична насока. Малко усилие и въображение и ще постигнете желаната хармония!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *