Заем за земя – Анализ на семейния бюджет

Първо, трябва да анализирате бюджета си и да решите дали можете да си позволите да изплатите заема. Преди да започнете каквито и да е действия, свързани с получаване на заем, е важно да определите дали вашите финансови възможности ви позволяват да кандидатствате в банката за заем и да го върнете успешно.

Следователно трябва да проучите месечните си разходи и доходи, за да оцените наистина силата, особено след като това все пак ще трябва да се направи в банката при попълване на документите за получаване на заем. Напълно възможно е след анализ на семейния бюджет с идеята за закупуване на парцел, си струва да изчакате още известно време.

 

Подробно проучване на финансовите възможности позволява на кредитополучателя да прогнозира размера на кредита, който банката може да предостави, и да намали риска от провал поради ниско ниво на платежоспособност. Въз основа на няколко въпросника на кредитополучатели от украински банки, ние разработихме оптимална схема за изчисляване на семейния Ви бюджет. Предлагаме да изготвим три бюджетни варианта:

 

Текущи – на базата на реалните месечни приходи и разходи.

Песимистичен – предполага влошаване на финансовото състояние на семейството (например увеличение на таксите за обучение на детето, увеличаване на разходите за поддръжка на автомобила, допълнителни разходи за летни семейни ваканции и др.)

Оптимистичен – когато кредитополучателят очаква намаляване на разходите или увеличение на доходите (да речем в резултат на повишение).

 

Необходимо е да се изчисли печалбата на семейството (т.е. разликата между месечните приходи и разходи) за всички бюджетни опции и да се определи средната аритметична стойност – сумата, която клетката на обществото може безболезнено да „раздаде“. Съветваме ви да изчислите максималната сума на кредита, която банката може да ви предостави, в зависимост от периода, за който планирате да го вземете.

 

След това трябва да оцените текущото си финансово състояние, тъй като повечето банки издават заеми за пълната стойност на земята само ако има допълнително обезпечение – движимо или недвижимо имущество.

 

Това води до допълнителни разходи, тъй като обезпечението трябва задължително да бъде нотариално заверено и застраховано. Следователно трябва да очаквате, че авансовото плащане може да варира от 10% до 30%, в зависимост от банката кредитор и евентуално от някои параметри на кредита, например неговия срок.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *