Изчистване на кредитна история

Какви са ефектите от включването в списъка на длъжниците?

Последицата от появата в списъка на длъжниците е преди всичко свързана с трудностите или невъзможността да се вземе друг заем в бъдеще. Финансовите институции проверяват кредитната история на потенциалните си клиенти именно в базите данни на ЦКР. От една страна, те защитават интересите си, а от друга се информират за положението на длъжниците, които вече имат финансови проблеми и много бързо могат да попадната в спиралата на кредитната задлъжнялост. Но не само банките могат да откажат да сътрудничат на хората с лоша кредитна история. Купуването на стоки на вноски или подписването на нов договор с мобилен оператор също ще бъде проблем за нередовните платци.

 

Как името ви да изчезне от списъка на длъжниците?

Има един надежден начин: изплатете задълженията си. Тогава кредиторът е длъжен да докладва този факт на дружеството, поддържащо Регистъра на длъжниците, което ще премахне вписването. Ако кредиторът не го направи сам, трябва вие да го помолите да го направи. В случай на остаряла информация за вас и когато разберете, че сте включени в списъка с длъжници по погрешка, вие имате възможност да подадете жалба до компанията, която е подала информация за вас в регистъра. Кредитната компания трябва внимателно да проучи случая и да направи подходящите промени или да изтрие вписването.

Положението е малко по-лошо в случая, когато името ви фигурира в ЦКР и това не е в резултат на допусната грешка, защото няма опция да изтриете данните и историята ви за изплащане на кредити се вижда от дружествата. За съжаление, това може да доведе до затруднения в работата с банки, но има и компании, които ще са склонни да ви отпуснат заем. При условие, че изплатите всички просрочени задължения ще може да кандидатствате за нов кредит.

Имали сте временни проблеми, но вече сте погасили всичко? Никога не вземайте заем, който надвишава способността ви да го изплатите, нито прехвърляйте на други хора задължението си, за да получите пари със заем в бъдеще.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *