Инструктаж при поставяне на битумен покрив

postaviane-na-bitumen-pokrivПри ремонтите на покриви винаги има опасности, с които трябва да се запознаят собствениците на самия имот, където се поставят битумните керемиди. Ето някои опасности, с които трябва да се запознаете при положение, че майсторите работят на покрива, а вие искате да помагате по някакъв начин.

 

Предмети могат да паднат от покрива и да наранят хората отдолу. Така че при усилената дейност по подготвяне на покрива, а след това при поставянето на шинглите, обезопасете района.Предупредете всички в дома и съседите, за работата над главите им и пазете децата далеч от работната зона.

 

Ако искате да помагате на майсторите, първо трябва да получите разрешение от тях. При поставянето на битумен покрив си има своите специфики, които са достояние предимно на майсторите. Има обаче странични неща, за които можете да помогнете. Например, когато се изкачвате нагоре и надолу по стълбата, за изтегляне на инструменти и материали е добре да ги поставите в кофа и да използвате въже за повдигане на кофата.

 

Внимавайте, когато носите опаковките с шингли нагоре по стълбите. Ако самите снопове битумни керемиди са твърде тежки, разделете ги на няколко лесно преносими части (това е единственият начин да не носите свръхтежки шингли нагоре по стълба). Няма нужда да се правите на хамалин висша категория. Трябва да запазите както керемидите, така и себе си здрави.

 

Относно опасностите, те не са кой знае колко много, но има такива и за тях трябва да се вземат мерки. Всеки, който помага за извършване на поставянето на шинглите, извън редовните майстори, трябва да бъде инструктиран. Обикновено това е строго специализиран труд и на покрива няма място за други хора, освен за тези, които поставят битумните керемиди. Всички други помощни и предпазни дейности, които са около обекта могат да се съблюдават от други лица след правилния инструктаж.

Източник: https://armormat.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *