Как да взема ипотека с проблемна кредитна история?

Днес пазарът на ипотечно кредитиране преживява истински бум. Благодарение на по-ниските лихвени проценти и държавната подкрепа за много българи купуването на собствен дом става достъпно.

Но по пътя към заветната мечта „проблемите“ с взетите преди това заеми могат да се превърнат в неприятна изненада, благодарение на която мечтите за собствено жилище могат да останат само мечти. Но дори и в такава ситуации не бива да се притеснявате. Но си струва да предприемете действия.

 

Всяка една фирма преди да отпусне ипотечен кредит, от който се нуждаете ще ви изготви подробен анализ на вашата собствена кредитна история. Анализа ще включва основните няколко неща като:
– Години, месторабота и финансово положение?
– Имате ли в момента кредит, които изплащате?
– Заплатата, която получавате възможна ли е да погаси кредита, от който се нуждаете?
– За какъв период от време ще го погасите?

 

Ако имате стари сметки, но заемите отдавна са затворени е необходимо да отидете и съберете удостоверения, че заемите са напълно затворени и нямате дългове към тези банки. Не забравяйте да прикачите тези сертификати към ипотечните документи.

 

Ако разполагате с активни заеми и общото месечно плащане с предстоящото плащане на ипотеката ще бъде по-високо от 50% от вашия потвърден доход, тогава трябва да закриете съществуващите заеми и да вземете сертификати за това. Тъй като размерът на съществуващите заеми и ипотеки ще бъде повече от 50% от доходите ви, това може да послужи като причина за отказ на ипотека.

Ако сте поръчител за нечий чужд заем? Разберете дали човекът, за когото сте гарантирали, плаща правилно заема. Ако има някакви проблеми, е необходимо да започнете процедурата за излизане от поръчителите. На практика е трудно, но е възможно.

Опитайте да привлечете допълнителни кредитополучатели с добра кредитна история. Това могат да бъдат родители, съпруг или възрастни работещи деца. Чрез привличането на допълнителен съ-кредитополучател / поръчител се увеличава вероятността за положително решение за отпускане на заем.

 

За съжаление няма по-ефективни начини за получаване на ипотечен кредит, като идеална или близка до него кредитна история. Всички останали методи са само допълнителни възможности за увеличаване на шансовете ви за успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *