Как да получа одобрение за заем от банка?

odobrenie-za-zaemПолучаването на заем е един от най-бързите и удобни начини да направите основна покупка. Особено, ако е доста проблематично да натрупате собствени средства за закупуването му. Поради това изглежда съвсем логично броят на потенциалните клиенти на банките да не намалява, въпреки кризата в икономиката.

Очевидно всеки кредитополучател, когато се свързва с кредитна институция, задава въпроса как да увеличи шанса за одобрение на молбата му? От една страна, критериите, които влияят върху вземането на решения на банката, са доста прозрачни и добре известни. Не винаги обаче е възможно да се отговори на изискванията на финансова институция. Логична последица от това е сериозната вероятност за отказ за издаване на заем, процентът от който се е увеличил напоследък, което е свързано с известно затягане на условията на кредита.

 

Банката разглежда заявление, получено от потенциален кредитополучател, на няколко етапа:

  • първо се проверяват данните, предоставени във въпросника;
  • след това службата за сигурност на кредитната институция е свързана с процеса, като събира данни за кандидата;
  • освен това има оценка на неговата платежоспособност;
  • след което се оценяват кредитните рискове, произтичащи от одобрението на кредита.

 

В повечето случаи банката прилага добре разработени и формални критерии, които се определят от всяка кредитна институция поотделно. Процесът на разглеждане на заявлението на клиента обаче се основава на приблизително същите принципи, което ни позволява да формулираме няколко правила, за да увеличим вероятността да бъде одобрена транзакция.

 

За да увеличите шанса за получаване на заем, трябва:

  • да имат безупречна кредитна история;
  • да докаже на банковите специалисти платежоспособността и наличието на постоянен сериозен източник на доходи, и за предпочитане няколко;
  • да организира обезпечение под заем под формата на ликвидни обезпечения или няколко договори за поръчителство. Ако това условие е изпълнено, банката може да издаде заем дори и с лоша кредитна история;
  • да имат официална заетост, имущество и стабилно семейно положение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *