КАК ДА СЕ ВЗЕМЕ ИПОТЕКА ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА КЪЩА

ipotechen-kreditОт друга страна тегленето на ипотека за строеж на къща става постепенно. Следователно банката ви изпраща парите поетапно и пътува или по сметката на строителната компания, или по вашата сметка. Зависи кой метод на строителство сте избрали.

В същото време ходът на строителството се контролира от оценител, който непрекъснато проверява всичко и изготвя доклади за състоянието на строителството. Благодарение на тях банката знае, че наистина използвате парите по начина, по който разполагате. И има преглед на текущата цена на имота.

Очаквайте обаче, че ще платите приблизително висока сума за изготвянето на доклада за състоянието на строителството. Обикновено трябва да го докажете преди всяко изтегляне на ипотеката. Така че колкото повече теглиш, толкова повече плащаш.

Когато теглите ипотека за строителство, трябва редовно да документирате хода на строителството.

Когато вземате назаем, за да построите къща, вие също се интересувате от това колко теглете безплатно в дадената банка. Това може да ви спести хиляди корони, особено ако знаете, че ще теглите няколко пъти.

Това обаче не означава, че винаги е изгодно да се избере банка въз основа на това колко безплатни тегления предлага. Това също зависи от лихвения процент и други условия. Следователно, когато търсите доставчик, по-скоро трябва да поискате помощта на ипотечен съветник и заедно да изберете най-подходящия вариант.

Обикновено имате 24 месеца, за да изтеглите постепенно ипотека за строителство. Някои доставчици обаче могат по изключение да ви позволят да удължите усвояването с още 12 месеца. Като цяло имате до 36 месеца за изграждане – т.е. 3 години.

Вие обаче ще плащате лихва само докато не изразходвате ипотеката или не я прекратите по-рано. Ще платите общото ипотечно плащане само след изтеглянето на ипотечния заем. Хубаво е човек да гради, така че е добре, ако имате идеи и възможност, да изтеглите ипотека за строителство на собствен дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *