Здраве

Кислородна терапия – дишаме чист въздух

Кислородната терапия е метод за лечение с подаване на чист кислород при определено налягане. След хермитизация на барокамерата в нея се с помощта на система за сгъстен въздух се повишава налягането. За дишане на болните се използва смес на кислород и азот. Принципът на действие е основан на физичните закони.
Кислородът в условията на барокамерата попада в големи количества в органи и тъкани, където не достига хемоглобина. Така се постига ликвидиране на кислородния глад в болните органи, възстановява се тяхната функция и съпротивата им към причинителите на болестта.
При дишане в организма на човека попада чист въздух и клетките започват да се възстановяват. Настъпва саморегулация – нужните клетки се възстановяват, а ненужните и болни се разрушават.
Благодарение на кислородната терапия не само се възстановяват червените кръвни телца, но и самата кръв активно се насища с кислород, а нивото на кислорода се увеличава до нормалното.
При всички заболявания, когато доставката на кислород към органите и тъканите е нарушена, се появява хипоксия (кислороден глад). Жизнено важните органи – мозък, сърце, черен дроб, бъбреци – са крайно чувствителни към недостигът на кислород и не могат да функционират нормално при неговия дефицит.
За лечението на хипоксията са разработени различни методи. Обаче при нормално атмосферно налягане даже дишането на чист кислород не може да задоволи недостига му на ниво органи и тъкани.
Единственият начин за решаване на този проблем е увеличаване на количеството кислород, което се пренася с кръвта. Това е възможно само с кислородната терапия в барокамера при повишено налягане на кислорода, защото както е известно под налягане газовете добре се разтварят в течността.
Кислородната терапия е приложима и по време на бременност. Това е важна процедура за бъдещите майки, защото детето в тяхната утроба също се насища с кислород. Практиката показва, че процедурите в барокамерата помагат на новороденото бебе бързо да се адаптира към заобикалящата го среда. Процедурата за насищане с кислород е необходима, ако лекуващият лекар е определил това.
Баротетарията дава възможност да се заменят лекарствените препарати, които могат да навредят на плода по време на бременност.
Кислородната терапия е необходима и за пациенти за след оперативно лечение, гинекологични и неврологични заболявания, хора, страдащи от тежки язви, различни кожни заболявания.
За лечение в барокамерата постъпват пациенти от реанимацията, детското отделение както и от челюстно-лицевата хирургия.
Барокамерата е прекрасна и за релакс и възстановяване на самочувствието.

Коментарите са изключени за Кислородна терапия – дишаме чист въздух