Климатичната система вкъщи и на работното място

klimatichna-sistemaТова, че ще си купите климатик, вентилатор, конвектор, освежител за въздух, не значи, че автоматично ще направите дадена сграда изпълнена със свеж въздух и благоприятна температурна среда. Вентилацията на дадено жилище, магазин, предприятие, заведения е цял набор от действия насочени към правилния въздухообмен между вътрешната и външната среда и специфични температурни условия за циркулацията на въздуха в самите помещения.

 

Още повече, вентилацията поддържа желаните климатични параметри на закрито в съответствие със зададените хигиенни норми и технологични изисквания. Добрата вентилация осигурява тази здравословна среда, която можете без комплекси да наречете дом или работно място. Ако не осигурите качествено направена вентилация, то проблемите ще са повече от ползите.

 

Споменахме вече думата климатик, вентилатор, освежител за въздух, това са само средства за постигане целите на вентилационната система. Сами по себе си тези уреди са много полезни, но само ако се ползват правилно в тяхната среда. Например един вентилатор би бил ненужен ако температурата в помещението е по-висока от нормалната телесна температура на човек.

 

Добрата вентилация не позволява намаляването на кислородните нива в помещението, което иначе причинява задух, усещане за застоял въздух в помещението. Също така, бързото отстраняване на вредни вещества не позволява развитието на болестотворни организми. Лошите миризми също се отстраняват бързо, а влажността на въздуха в интериора е винаги в нормата. Поддържането на температурата до 23 °C също спомага за добра физическа и умствена дееспособност.

 

Обикновен пример може да се даде с отварянето на прозорците рано сутрин. Те може да не са електрически уреди, но когато свежият въздух влезе в помещението след тяхното отваряне, след това идва ред на вентилацията да осигури неговата правилна интериорна циркулация. Изобщо вентилацията не е лесен процес и трябва да се случи следствие предвиждането на много фактори. Затова винаги когато купувате климатици за дома, отопление, освежители за въздух, съобразявайте покупката с параметрите на вътрешните помещения и проектираната вентилационна система на сградата.

 

Източник: Vladives.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *