Направи си сам в банята

Може би заглавието на текста не е коректно, защото насочва мисълта към това човек собственоръчно да си направи мебели за банята или санитарен фаянс и да ги използва. Това може да доведе само до неприятни последици. Затова нека да разясним какво значи да си „направите сами в банята”. Това просто значи, че когато се наложи да направите малък ремонт, да разчитате на себе си, за да го поправите. Разбира се, трябва да имате сръчни ръце и да знаете, че ще можете да се справите. Ето няколко направления, в които този вид намеса не е толкова сложен.

 

Подовете в банята са  трудна тема. Със сигурност обаче, ако целият под е за сменяване, ще е нужен специалист. За смяна на една, две или няколко подови плочки за баня, няма да е проблем да се справите. Преди да направите самата смяна, не забравяйте първо да почистите добре пода. Почистете всички замърсявания или прах и почистете пода, така че да изглежда възможно най-добре. След като направите това, просто поставете новите плочки.. Това ще ви спести пари и може би по-важно, много време в търсене на майстор и ангажирането му за малък ремонт.

 

В зависимост от декорацията в помещението, може да искате да инсталирате тапети за баня. Първо трябва да намерите тапети, които са напълно подходящи и приложими като материя в банята. След това да се консултирате за инсталацията. В никакъв случай не поставяйте тапети върху стенни плочки за баня, които са направени с фугираща смес. Там има характерни неравности около всяка плочка и ако искате да инсталирате тапет върху плочката, тези неравности ще компрометират инсталацията на тапета ви. Един от начините за това е да закупите най-тънкия и водоустойчив гипсокартон, който можете да намерите и да го инсталирате върху плочките. Той бъде осигури гладка повърхност и дори няма да се налага да се почиства или подготвя, за да залепите тапета.

 

Какво да правите с остарелите мебели за баня? Ако са много стари и не изглеждат добре, можете да ги освежите с боядисване. Все пак в банята обикновено има само няколко шкафа и чекмеджета, а закупуването на чисто нови към момента може да не е по-джоба ви. Нуждаете се просто от няколко консумативи, шкурка за изглаждане, грунд и боя. Това може да отнеме малко повече време за направата, отколкото напълно нови мебели за баня, но може да добави артистичен и уникален външен вид към вашата баня.

 

Както вече знаете, ако решите да си вземете нов санитарен фаянс – мивка или тоалетна, не забравяйте да консултирате инсталацията. Това не е ремонт за всеки. Ако вече имате опит, не забравяйте най-важните моменти. Трябва да изключите основния водоизточник и да кажете на семейството си, че няма да имат вода за няколко часа и може би ще ги накарате да излязат, докато работите. Винаги проверявайте отново, че сте направили това, защото последното нещо, което искате да видите, докато работите по даден проект, е да отворите тръба и да откриете, че водата тече свободно по нея.

 

Винаги се подсигурявайте при такива проекти, за да може да нямате проблемите след изпълнението. Банята не е шега работа и ако не можете да свършите нещо сами – доверете се на професионалисти.

Източник: https://bania24.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *