На какво се дължи популярността на сребърните бижута днес?

srebarni-bijuta-dnesСъс своето металическо ярко бяло излъчване, елегантните сребърни бижута стоят в челото на съвременната бижутерия. Златото бавно, но категорично отстъпва челното място и днес в бижутерийните магазини ще срещнем изобилие от пръстени, обеци, колиета и гривни, изработени предимно от сребро. Тази тенденция се наблюдава и при продукцията на Бижутерия Паладиум – една от водещите български ювелирни марки.

 

Защо белият, а не жълтият благороден метал?

 

Дизайнерските сребърни бижута са най-популярните в съвременния бижутериен сегмент по целия свят. Популярността им се повишава още повече в сравнение със златните украшения. При колебания на пазара цената на златото се повишава, затова болшинството дизайнери- бижутери предпочитат да изработват сребърни бижута за различните пазарни сегменти.

Клиентите с нисък месечен доход също предпочитат сребърните накити, защото се вместват в скромния им бюджет. Да не говорим, че среброто, като материал за изработка на бижутерия и аксесоари е най-силно интегрирано в модната индустрия. Модният диктат в облеклото и аксесоарите е причината интересът към сребърното бижу да расте с всеки изминал ден.

Именно дизайнерската бижутерия, към която се числи и споменатата българска ювелирна компания, наложи среброто като предпочитан благороден метал за изработката на бижутерийни продукти. Дизайнерите на големите компании създадоха уникални дизайни, успяващи да се впишат в модерния начин на живот, в това число и в облеклото на съвременния човек.

Същите тези дизайнерски марки в бижутерийния сегмент направиха сребърното бижу достъпно за обикновения човек. В сайтовете на въпросните фирми ще попаднете на солидни намаления, особено през празничните сезони, и то на изделия, изработени от качествени материали, с атрактивна визия и модерно излъчване.

С иновациите в производствените технологии, сребърните бижута стават много по-устойчиви на патина и механични дефекти. Една такава иновация е родираното сребро. Родирането е специална технология, базирана на галванизацията, при която готовите изделия се покриват със слой Родий, за да станат по-ярки и по-устойчиви на механични въздействия.

Стърлинговото сребро е друга форма на материала, отличаваща се с изключителен блясък. То представлява сплав, в която съдържанието на сребро е 92.5% – Проба 925. Сплавта съдържа и други метали, най-често мед, които да направят материала по-твърд и лесен за оформяне. Цената му е доста достъпна, поради което на пазара могат да се намерят наистина прекрасни изделия, достъпни за обикновения човек.

Не на последно място трябва да изтъкнем антибактериалните свойства на среброто. Този метал е напълно безопасен за здравето и не предизвиква алергични реакции, дори у хора с алергии и чувствителност към определени сплави, съдържащи никел, например.

Антисептичното действие прави сребристият благороден метал предпочитан при покупка на обеци за дете, на което току-що са продупчени ушите. От векове се знае, че поставянето на сребърни обеци веднага след продупчването на ушите ускорява заздравяването на раната и не допуска развитие на инфекции. Същото е валидно за златото, но то, както вече споменахме е твърде скъпо, за да се носи от малки деца.

Почти няма жена по света, която да не харесва среброто, затова всеки мъж има свободата да подари сребърно бижу на своята приятелка или съпруга по какъвто и да е повод. С по-висока сантиментална и естетическа стойност са ръчно изработените ювелирни изделия и най-вече направените по поръчка.

На утвърдените бижутерски фирми можете да поръчате изработка на накит по свой собствен дизайн, красиво дамско колие с име, а защо не и мъжка гривна със сребърна плочка, на която е гравирано името на нейния бъдещ притежател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *