Профилактичен прием на пробиотици за деца


Пробиотици за деца са необходими през различна възраст на децата. Това са живи микроорганизми, които оказват благоприятно влияние на здравето на човека при достатъчното им количество.

За малки деца трябва да съдържат само бифидобактерии – това съответства на физиологичните характеристики на малките деца. Препаратите за новородени и кърмачета трябва да са в течна форма (капки, суспензии), лесно да се разпределят, да бъдат удобни за употреба, да не съдържат алергични примеси – багрила, консерванти, аромати, лактоза.

Детето расте и идва време да го дадете на детска ясла, след това в детска градина, след това в училище … Много родители се чудят защо абсолютно здраво дете в детската градина започва да се разболява често. Това се случва, защото веднага щом детето влезе в новото място, започва обмяната на микроорганизми с други деца. Чуждите бактерии, дори и да не причиняват болести, се възприемат като нещо чуждо и собствената защитна микрофлора на детето е нарушена. Добавете към това стреса на промяната на режима и начина на живот, небалансираната диета и детето започва често да се разболява.

Редовният прием на пробиотици за деца укрепва имунната система, а след това детето рядко страда от вирусни заболявания. Пробиотиците за деца помагат за възстановяване на чревната микрофлора след прием на антибиотици, които разрушават не само патогените, но и полезните микроорганизми.

С възрастта съставът на чревната микрофлора се променя, появяват се лактобацили. По-големите деца вече имат нужда от други био препарати, които включват и лактобацили. Увеличава се киселинността на стомаха, в сравнение с новородени и кърмачета, затова в препаратите трябва да се използват специални щамове, устойчиви на киселини.

Пробиотиците за деца се предлагат под различна форма за малки деца, предучилищна и начална училищна възраст – прахове, които трябва да бъдат разтворени във вода, напитки, мляко; капсули, дъвчащи таблетки и др. В същото време, основните изисквания остават – да не съдържат алергични примеси, да са лесни за употреба, да имат достатъчно количество микроорганизми в състава.

Пробиотиците за деца могат да бъдат приемани за превантивни цели, за да се засили имунитета им. Превенцията е особено препоръчителна, ако семейството излиза на почивка, където се очаква драматично изменение на климата, системите за храна и вода; детето се подготвя да отиде в детска градина, в училище; често има стресови ситуации, които също оказват неблагоприятно въздействие върху имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *