Проектиране на облекло. Интересно!

Проектиране на облекло – Google ТърсенеКак да проектираме облеклото си е много важен въпрос за всяка дама. От естествено значение е фигурата на човека, което поражда определени илюзорни изменения за размера, за геометричния вид, за естетическото изграждане на формата. На повечето дами им се отдава  проектиране на собствен стил на обличане. Ако с вас не е така е добре да се съветвате с професионален проектант на облекло или да се доверите на готовата продукция на модния пазар, съобразен с вашия размер.

Делението на формата на части може да бъде симетрично и асиметрично, равномерно или неравномерно. Голямо е значението и на броят на елементите. От психологическа и естетическа гледна точка елементите не би трябвало да бъдат повече от пет, защото големият брой затруднява тяхното възприемане, получава се оптическа измама. Или поне трябва да има групиране на елементите в по-голяма група.

Известно е че при симетричното деление се създава впечатление за покой и равновесие, а при несиметричното  – неустойчивост,  задвижване.

Силуетната  форма може да се раздели на части –  линии под прав ъгъл или под определен ъгъл, спрямо оста, успоредни наклонени линии, или тъпоъгълни линии, които дават оптическа представа за стесняване или разширяване обема на формата. Например, когато деколтето е по-отворено създава впечатление за разширяване на гръдната част, а дрехата в бедрената част се намалява оптически.

От голямо значение е знанието за въздействието на илюзиите или така наречените „илюзии на контраста“, като  контраст между малки и големи форми, отворена и затворена крива, голям и малък обем. Например голяма шапка, поставена на малка глава ще я прави още по-малка и обратно. Или ако шията е къса, то затвореното деколте ще я направи оптически още по-къса. В този случай трябва деколтето да е с отворена линия.

Проектирането на облеклo и дамски дрехи е сложен процес, който изисква определени знания и въображение. Благодарение на минал опит, на насочеността на вниманието, както и възприемането на смисъла на целостта на фигурата, се пораждат  някои илюзорни изменения за размери, геометричен вид на формата или като цяло изменения на насочеността.

Източник: http://ddrom.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *