Трудно ли се учи класическа китара?

класическа китараКласическата китара е музикалният инструмент, с който повечето младежи по света започват. Дори се смята, че това е най-разпространеният начален музикален старт за младите музиканти. Това обаче не е толкова важно. Класическата китара е прекрасен инструмент, създаден да претворява прекрасни музикални произведения: идващи от музикалната история, но и сътворени от съвременните композитори.

Когато един млад човек започва да свири на китара, едва ли в началото може да гледа далече напред в развитието си и какво точно цели. С постепенното усвояване на материала от уроците и с развитието на технически умения, целите като че ли по ясно се разкриват и довчера начинаещия млад китарист започва сам да композира, импровизира.

За да се стигне до този момент обаче, всеки млад човек, а и неговите близки, които го подкрепят, трябва да знае следното. Необходими са дисциплина, търпение, концентрация, редом с тях, качествена първа класическа китара и добър учител за въвеждане в необятния китарен свят. Колкото по сложен става материалът, толкова повече часове ще трябват за упражнения и репетиции.

Първата година е свързана с промяната и настройката на тялото към китара. Това се усеща най-много върху възглавничките на пръстите. Колкото повече свирите, толкова повече, те ще болят, ще са груби, а ако прекалявате, дори ще прокървят. Постепенно обаче тялото свиква.

Редом с привикването към китарата, ще трябва да се научите да четете партитурите с ноти. Те са от изключителна важност в класическото музикално образование. Затова колкото по-рано започнете да ги четете, толкова по-добре.

Запомнете че колкото и да е трудно в началото. Усилията които ще положите си струват. Дори да не станете професионални музиканти, владеенето на класическата китара до степен, в която свирите безпроблемно класически пиеси или импровизирате ваши си музикални неща, е безценно изживяване. Иначе самата мисъл за професионална кариера е нещо различни. Ако сте усърдни и с големи мечти, можете да стигнете до струнен оркестър, до свирене в група, до записи с други музиканти и т.н.

Източник: musicshopbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *