Услуги

Защо правим смяна на щрангове и тръби

Необходимостта от демонтаж на стара система (водопроводна, канализационна, отоплителна) може да се определи по външния вид. Това се налага преди всичко в старите жилищни кооперации, където за всяка система са използвани чугунени тръби. В годините на ползване (30 – 40)те са корозирали и вътрешността им е с намален диаметър.
Смяната на щрангове и тръби на системата за водоснабдяване се налага, ако вече много пъти са търсени услугите на В и К специалистите.
Нуждата от смяна на тръби се вижда и по ръждивите пътеки, многото скоби (насъбрани от непрекъснатите ремонти) и редицата заварки.
При взето решение за смяна на щрангове и тръби на водопроводната система, пред собственика възникват редица въпроси, като един от тях е стойността на услугата. Цената за смяната зависи от много фактори – сложността на ремонта и стойността на материалите.
Смяната на водопровода се налага, ако чугунените тръби, които нямат антикорозионно покритие, са се затлачили.
Най-напред се затлачват тръбите за студена вода. Шлака, пясък, минерални соли помагат с годините на ползвани да се образуват във вътрешността на тръбите твърди субстанции, които пречат на водния поток.
В този случай може да се почистят тръбите със специален тел за отпушване на канали, но след време водопровода отново ще се затлачи. За това се налага пълна смяна на щрангове и тръби.
Смяната на старите метални водопроводни тръби с полипропиленови се осъществява на няколко етапа.
Най-напред се започва с демонтаж на стария водопровод. Да се почисти помещението от всички остатъци, за да се осигурят условия за удобна работа.
За да се осъществи тази процедура е необходимо да се затвори крана, който най-често е разположен до водомера.
След това много внимателно трябва да се демонтира съединението след водомера. Това съединение крепи първия участък на тръбопровода към измервателния уред (водомера). Това се прави както за студената вода, така и за топлата.
Останалата част от тръбопровода се демонтира, като се цели да се направи по-бързо.
Вторият етап по смяната на щранговете и водопроводните тръби е много важен. Най-напред е необходимо да се монтира специален фитинг, едната част е направена от пластмаса, а другата е метална с резба. Металната част се свързва с водомера, а пластмасовата – с с първия участък на тръбопровода.
За смяната на щранговете е необходимо разрешението на съответната В и К служба.

Коментарите са изключени за Защо правим смяна на щрангове и тръби