Някога виждали ли сте ги? Тези бижута, които струват хиляди левове или поне двойно повече от едно нормално бижу – гривна, обеци или други. Изглеждат уникално, но цената им просто ви кара да се откажете от тях. Какво им е толкова специалното? Това са бижута, създадени от дизайнери и се смята, че бройката им в повечето пъти е единична или лимитирана. Всеки знае, че лимитиран продукт е много по-скъп от обикновеният. Колкото по-малко бройки са произведени, толкова по-търсено е бижуто и толкова по-скъпо.
Само лимитираността ли прави едно бижу скъпо? Не естествено. От колкото по-скъпоценни камъни е направено (диаманти, рубини) и скъпоценна сплав – злато, сребро и други. Това са нещата, които правят едно бижу толкова скъпо. После добавяме и начина на изработка и сме готови – едно уникално бижу.
Защо да си позволя толкова скъпи бижута?
Два варианта:

  • Защото можете.
  • Защото искате да инвестирате.

Ако можете да си позволите толкова скъпи бижута, непременно го направете! Много по-добре е да имате 2 скъпи гривни например от колкото 20 евтини. Така, качеството на бижуто е по-добро, визията, времето няма да го състари и дори може да го продадете за по-добра цена след години. За хората, които имат намерение да инвестират пари в бижута, това е отличен начин. Купувате някакво бижу, което след години ще струва много повече, защото е лимитирана серия или дизайнера е много известен и готово.
Проблем обаче е печалбата. Никога няма да можете да прецените колко би струвала определена сребърна гривна след няколко години, дори да е на най-известният дизайнер.
 
Ако можете да си позволите сребърна гривна за 1000лв, не мислите много за дизайнера.
Много малко са хората, които си купуват толкова скъпи бижута и после се чудят в кое мазе да ги складират. Бижутата трябва да се носят. Бижутата трябва да бъдат поставени на женската ръка и да бъдат носени с гордост. Такава красота и изящество вложени в бижутата е срамота да бъде заключена в кутията. Това е и хубавото нещо на бижутата – може да ги носите и след време те пак да имат по-висока продажна стойност.
Както вече казахме, тя може да е по-голяма или по-малка, но винаги, ще я има. Дори и само за цената на скъпоценните камъни и сплавта.

By