Услуги

Основни начини за почистване на килими

Да се грижите за килимите не е така сложно, основното е да се прави редовно. Като се поддържат чисти и не се допускат петна, то те могат за дълго време да се запазят в приятен вид. Има няколко начина, по които може да почистите изделията, украсили вашия под.
Най-често за тази цел се използва прахосмукачка – това е класически и най-достъпен начин за поддържане чистотата на покритието. В зависимост от това къде се ползват килимите, то ползването на прахосмукачката е различно. Ако килимената пътека е в коридора, то почистването ще трябва да се прави всеки ден. За спалнята и гостната тази дейност може да се прави през 2 – 3 дни. Предимствата на прахосмукачката са много: това е най-бързият начин за сухо почистване, който позволява не само да се почисти изделието, а и да се подобри качеството на въздуха. Благодарение на различни приставки към прахосмукачката може да се оберат от повърхността дългите женски космите от косите или космите от котката или кучето. Има специални мощни миещи прахосмукачки, които съчетават предимствата на сухото и мокро почистване.
Много килими имат дълги и твърди влакна, с които е трудно да се справи даже специална приставка. За това много домакини преминават на ръчно почистване с помощта на твърда четка, защото това е единствения начин да се справят със замърсяванията, космите от домашните любимци. Може да потърсите в магазините такава четка или просто да ползвате тази за дрехи или за обувки. Някои използват гребен за домашни животни – те са твърди и трайни и лесно се справят със задачата. При необходимост може да потопите четката в сапунен разтвор или разтвор на специален препарат и така килимите ще станат чисти и свежи.
За почистване на тези изделия през зимата в миналото се използвал снега. Изделието се поставя върху снега и с помощта на метла върху него се натрупва известно количество сняг и се оставя така известно време. Снегът обира праха и мръсотията, а килимите остават сравнително сухи, ако разбира се, температурата навън е под нулата. Може да приложите този начин, но най-напред се уверете, че под снежната покривка няма неприятни „изненади“, оставени от животните. Най-добре е това да го направите в собствения двор, ако имате такъв.

Коментарите са изключени за Основни начини за почистване на килими