25 неща, които трябва да знаете за нишoвите парфюми

niche-perfumes

 

Нишовите парфюми станаха изключително популярни и през последните няколко години има значително увеличение на броя на магазините, които продават тези луксозни аромати.

Тъй като тенденцията продължава, любителите трябва да отделят малко време, за да се запознаят с тези нишови парфюми, както и с малко известните факти за тях.

 

Термин

 

„Нишов“ е терминът, създаден за описание на редки видове парфюми. Марковите нишови парфюми излъчват интересен и особен вид аромат, който е трудно да се намери. Да, те обикновено идват с висока цена, но въпреки това ценителите намират голяма стойност при всяка капка.

През изминалите години се наблюдаваше значително нарастване на парфюмерийната „ниша“, което дава възможност за вълнуващи нови имена на пазара на аромати. Нишовите парфюмери са станали по-смели и дръзки в опитите си да предложат свежи аромати, взимайки вдъхновения от различни събития и преживявания.

Нишовите парфюми се предлагат в ограничено количество, докато дизайнерските се произвеждат масово. Това означава, че хората, които избират нишови парфюми, имат шанса да носят ексклузивни и оригинални аромати, напълно уникални спрямо това, което обикновено имат хората.

Този вид парфюми също така са по-фокусирани върху запазването на оригиналния аромат и не използват опаковките и рекламите като свои търговски инструменти. Парфюмерите са много стриктни при използването на по-високи концентрации на парфюмни екстракти и по-естествени съставки, за да създадат страхотно усещане и едно своеобразно изживяване при всяко отваряне на бутилката с аромати.

 

Дизайнерски или нишови парфюми?

 

В битката между дизайнерските и нишовите парфюми и двете опции идват със силни продажби, което прави всеки един вариант достоен. Но все пак въпросът остава. Трябва ли да преминете от дизайнерски към нишови парфюми?

Отговорът всъщност зависи от вашите лични предпочитания и стандарт. Това е сблъсък между по-обикновено и необичайно. Тъй като изборът на вашия аромат може да разкаже вашата история, вие знаете какво ви подхожда най-добре.

 

Ето и някои любопитни факти за нишовите парфюми

 

 1. Такива парфюми са се предлагали още преди дизайнерските аромати да станат популярни. Използвани са от кралски семейства и благородни хора като кралица Виктория и кралица Елизабет I.
 2. Нишовите къщи са много разнообразни, така че категоризирането им или определянето на обонятелните групи обикновено е много трудно.
 1. Нишовите къщи се придържат към няколко основни принципа, за да запазят имиджа си, който много се различава от масовата парфюмерия.
 2. Първият принцип е да имат собствен парфюмер, точно както е било в миналото.
 3. Вторият принцип е да имат селективен подход към дистрибуцията на своите продукти.
 4. Третият и последен принцип е да не се занимават с агресивна реклама, освен, може би, статии от списания и интервюта в изявени медии. За тях добрата репутация е най-добрият начин за популяризиране.
 5. Сред най-популярните нишови парфюмни аромати са тези, които се фокусират върху една нотка, особено тези с аромати на роза и на ванилия.
 6. Ароматите на нишовите къщи почти никога не могат да се видят в магазини, които продават продукти за масово производство на аромати, или в големи вериги за универсални магазини. Те получават място на рафтовете в магазини като Bergdorf Goodman в Ню Йорк, Printemps в Париж и Harrods в Лондон.
 7. Нишовата парфюмерия основава своите принципи на първоначалното определение за думата „ниша“, което означава ограничено разпространение.
 8. Има фактори, които помагат на ароматите да се квалифицират като нишови парфюми, това са оскъдица, неподвластност и специализация.
 9. За да станете квалифициран парфюмер, обучението се улеснява с курсове за обучение, компании и университети във Великобритания, включително Cotsworld Perfumery и Plush Folly.
 10. Художественият директор, фотографът на Shiseido maverick и бивш директор от Dior, Сергей Лутенс, играе важна роля за пускането на нишови парфюми, когато в началото на 90-те години на миналия век в Le Palais Royal в Париж открива личната си линия за аромати.
 11. 2000 г. е друг определящ момент за нишовите парфюми, когато Frederic Malle, французин и внукът на основателя на парфюмите Dior, разпознава усилията на онези, които работят зад светлините на нишовите парфюмни къщи.
 12. Еволюцията на интернет и отварянето на специализирани бутици на извън Франция и Италия позволиха да бъде призната специализирана аудитория от експерти, които биха могли да ориентират клиентите според техния вкус, за разлика от другите консултанти в парфюмериите.
 13. Днес селекцията от нишови парфюми е по-голяма от всякога, обхващаща всеки жанр от всички природни линии, култови проекти, луксозни предложения и авангардна марка.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *