Как да създадем релаксираща обстановка в банята

плочки за баня тип Nikea

В интериорния дизайн има едно течение, което се нарича Дзен и което има за цел да ни помогне да направим нашата баня едно прекрасно кътче, където царува хармония и баланс. По този начин, всеки път, когато влезете в помещението вие ще се почувствате много по-спокойни и щастливи. Не е трудно да си създадем Дзен декор, само трябва да знаем някои основни неща за плочките в банята, мебелите и декорациите. Естествено е нужно и да проявим въображение.

Цветовете в Дзен

За да придобие нашата баня правилното излъчване, необходимо е да се спрем на определени цветове, най-вече земни, пастелни тонове, които свързваме с природата, тишината и спокойствието. Те трябва да бъдат предимно светли и свежи – бяло, зелено, кафяво, синьо, бежово като основни цветове са например идеални за Дзен декора в банята

Модерни модели плочки за баня

Съществува огромно разнообразие от модели плочки за баня, така че едва ли ще бъдете особено затруднени. Ако желаете, можете да заложите на по-нестандартни идеи и да добавите няколко декоративни плочки с флорални мотиви. Те са много ефектни и същевременно подходящи за Дзен декора. Потърсете най-изгодните предложения, като напишете в търсачката „плочки за баня цени“, и със сигурност ще откриете вълнуващи предложения, които се вписват идеално във вашия бюджет. Понеже плочките в банята ви заемат най-голяма площ от помещението, то е от ключово значение какъв цвят и модел ще изберете. За подови плочки изберете гранитогрес или теракот с матиран релеф. По този начин ще избегнете неприятното хлъзгане и ще предотвратите евентуални инциденти. За стенни плочки в банята най-практични са пастелните матови тонове, които не се цапат лесно и могат лесно да се почистват. Напоследък в интериорните журнали много се акцентира на комбинацията между подови плочки тип Nikea и изчистен светъл цвят за стените на банята.

Обзавеждане и декорация на Дзен баня

Що се отнася до обзавеждането, то трябва да бъде пестеливо. Претрупаната с мебели баня изобщо не може да претендира за релаксиращо място, а дори напротив – изложените на показ многобройни елементи само ще затормозяват мислите ви, вместо да ги успокоят. За да се постигне търсеният баланс, необходимо е да заложите на мебели и декорация, изработени от естествени материали като камък, гранит, дърво, бамбук. За цветовете на обзавеждането може да се говори и спори много, но най-важното е те да бъдат в хармония с новопоставените плочки за баня. Много подходяща идея е да украсите банята с растения. Най-добре ако са живи. Ако помещението позволява в краен вариант естествени, но в никакъв случай – изкуствени.

Да не забравяме за осветлението

В случай, че не разполагате с прозорец в банята, може да се снабдите с източници на светлина, разположени в ключовите зони – силна светлина пред огледалото над мивката, по-умерена над ваната или душа и непременно добавете няколко свещи за случаите, когато искате да се отпуснете във ваната и да се насладите на една незабравима атмосфера. Когато проектирате позициите на осветлението, трябва да имате предвид че ако сте поставили гланцови плочки за баня, то всяка светлина ще се отразява в тях. Понякога това е приятно, но за Дзен философията не е приемливо.

Източник: keranova.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *