За да осигурят топлина в соите жилища хората са ползвали кожите от убитите животни, а по-късно започват да тъчат от различни материали килими. С годините майсторите в тъкачеството ставали все по-опитни, а изделията им – по-красиви.
Съвременните ръчни килими се отличават с умело съчетани цветове, картини и шарки. Изработват се от вълна, коприна или памук, а за цветовете се използват естествени оцветители и все повече намират приложение качествените синтетични бои. Те са търсени на пазара заради своята оригиналност, постигната от ненадминатите майстори-килимари. Килимарството се е предавало в семейството като някои тайни си остават само за майстора. Всеки един ръчен килим е много красив, представлява истинско произведение на изкуството и е предпочитан от истинските ценители на изкуството.
Различните вносни ръчни килими също намират привърженици у нас. Тези изделия от Индия се отличават с красота и практичност, което ги прави търсени от клиентите. За да се постигне тази красота на всеки килим с неговите характерни особености се изисква много труд и умение. За това е необходимо майсторство и много време за да се получи неповторимата красота на изделието. Това определя и по-високата цена в сравнение на фабричните изделия.
Като елемент на интериора ръчните килими се явяват обединител на всички елементи. Цветовете на подовата покривка е добре да са съобразени с мебелите, за да се получи изискан интериор.
За да внесат желаната красота в собствения си дом, хората с по-нисък бюджет имат възможност да си закупят изделия от синтетични материали фабрично производство. Те са практични и красиви, могат да се ползват в различни помещения, защото се почистват по-лесно.
Ръчните килими имат своите особености. Падащата върху тях светлина се отразява различно, като едната част е по-тъмна, а другата – светла. Това е доказателство, че изделието е ръчно тъкано. Винаги има разлика и в размера на дължините на страните, но тя не се забелязва. Това се дължи на различното издърпване на нишките.
За да си доставите удоволствие от красота и елегантност на ръчни килими имате възможност да разгледате различните предложения в интернет. Ще откриете богати каталози на различни онлайн магазини. В тях са представени и различни вносни изделия. За всеки показан в каталога килим има изформация за произход, форма, размер, цвят и цена.

By