Нови възможности пред бизнеса със “Сертификат коректна фирма“

07006Коректността и лоялността на фирмите са основополагащи за техните отношения, както с потребителите, така и с бизнес-партньорите им. Коректните взаимоотношения са предпоставка за увеличаване на търговските резултати, а това е важен елемент от всеки добър маркетингов план.
Разочарованията на потребителите и фирмите, от нелоялните икономически отношения и разразилата се рецесия, доведе до възникването на нови идеи. Най-значимата от тях се роди през 2013 г., като бе наречена “Коректна фирма“. Благодарение на находчивостта и прозорливостта на един млад полски програмист, потребителите получиха достъп до база данни, в които съдържа информация за коректните фирми.
Само за близо две години проектът дотолкова се разрасна, че всички компании и клиенти се съобразяват с неговите закономерности. До края на 2015 г. над 120000 европейски компании получиха възможност да се включат в инициативата, като поставят своя “Сертификат коректна фирма“ в своето портфолио и фирмени сайтове.
Сред държавите, които са важна част от проекта са Унгария, Румъния, Полша, Чехия и България. В нашата страна, представител на полската иновативна идея е Изследователският център на клиентските мнения.
Той е много повече от обикновена компания, като неговите методи са чисто научни и систематизирани. Като използва различни алгоритми, Изследователският център проучва актуалния имидж на различни български фирми и организации. По този начин се анализира и тяхното присъствие на пазара за продукти или услуги.
Може би, повечето хора ще се изненадат, като научат броя на фирмите, достойни да притежават “Сертификат коректна фирма“. А те са над 15000. Това носи достатъчно поводи за оптимизъм и увереност, не само на българските бизнес-собственици, но и на потребителите.
Действително, “Сертификат коректна фирма“ открива нови възможности пред българските и европейски бизнес компании. Тяхната дейност достига до повече клиенти и разкрива опции, за достигането на различни пазари и държави. Придобиването на подобен сертификат не гарантира незабавен успех. Все пак, фирмите трябва да продължават да залагат на качеството на стоките и услугите, с които са спечелили уважението на останалите.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *