Оригиналните парфюми са част от ежедневието ни. Няма как да бъдат пренебрегнати от всеки, който отива на работа, среща, бизнес обяд или официална вечеря. Парфюмите са част от живота, както на обикновените хора, така и на звездите.

Производството на парфюми се е превърнало в печеливш бизнес още реди много години. Звездите от шоу бизнеса, спорта и музиката са рекламни лица на редица марки парфюми. В следствие на това много млади хора им подражават в опит да бъдат в крак с модата. Да ухаеш по същия начин, като Скарлет Йохансон, София Вергара, Деми Ловато, Бионсе, Джъстин Тимбърлейк е примамливо за редица млади, а и не само, техни почитатели. Множество спортни и филмови звезди харесват до такава степен ароматите в малките шишенца, че в един момент решават да започнат производството на собствен аромат.
Този печеливш бизнес, а защо да не наречем увличането по оригиналните парфюми и мания, е завзел целият свят, но това не винаги е било така. Манията по парфюмите започва още в древността и по-точно в древен Египет и Месопотамия. Изкуството да се извлича аромат от благоуханни билки, цветя и масла е известно на химиците в Египет, Персия, а в последствие и в древен Рим. В Европа обаче парфюмите сякаш биват забравени, а една история дава тласък на тяхното производство.

По време на ренесанса на Старият континент не е прието да се поддържа висока лична хигиена чрез баня, тъй като се смята, че редовното къпане може да убие човека. Това било широко разпространено мислене сред буржоата, не толкова сред простолюдието. По тази причина богатите и влиятелни хора се опитвали всячески да прикриват лошите си миризми. Един ден на една унгарска кралица и попаднало шишенце с благоуханна течност. На нея толкова и допаднал този аромат, че решила да полее цялото си тяло с него. Същата вечер тя превзела мъжките сърца с този аромат, когато се появила на бал. Заповядала на слугите си да произведат за нея още такива аромати, а от там историята на парфюмите е ясна до болка. Те бързо биват разпространени в Италия, Германия, Франция. Манията по тях отново стартира в Европа, но този път за постоянно.
Сега е изключително лесно да си намериш оригинални парфюми, маркови парфюми на ниски цени, но нищо от това нямаше да е възможно без онази случка преди много векове.

By