В основата на LED лампите са енергоспестяващи светодиоди с висока яркост. Днес те са основната алтернатива на традиционните лампи с нажежаема жичка и луминесцентни лампи. Когато става въпрос за популярни източници на светлина, границата на светлинна ефективност на всеки от тях вече е известна, докато LED-базираните лампи все още работят на ниво от само 10% от своя максимум.

Обхватът на тези източници на светлина е много широк. Използват се успешно за осветяване на търговско оборудване, рекламни табели, стелажи и витрини, както и улично и индустриално осветление. Каква е причината за такава популярност на тези източници на светлина?

Първата причина, поради която продажбата на LED лампите за полилей активно набира скорост, е високата ефективност на тези източници на светлина. В среда, в която тарифите за електроенергия се увеличават ежегодно, този фактор сам по себе си би бил достатъчен, за да се направи избор в полза на тези източници на светлина. Сравнителните проучвания показват, че ефективността на конвенционалната лампа с нажежаема жичка е десетки пъти по-малка от тази на LED лампа, следователно при същата консумация на енергия светодиодите се оказват много по-ефективни.

Единственото нещо, по което LED лампите са по-ниски от лампите с нажежаема жичка, е цената, но ако вземем предвид, че средният живот на такъв източник на светлина достига десет години, тогава може само да си представим колко изгорели лампи с нажежаема жичка трябва да бъдат се промени през същото време.

Поради своята надеждност и устойчивост на механични натоварвания и вибрации, LED лампите намират широко приложение за осветление на строителни обекти.

Светлината, излъчвана от този тип лампи, не съдържа ултравиолетовия спектър. Освен това тези лампи не съдържат живак, което ги прави изключително екологични и значително опростява тяхното изхвърляне.

Активира се и продажбата на LED лампи за битово осветление и осветление на търговско оборудване, тъй като тези светлинни източници са с ниска топлинна емисия. Това е особено важно в случаите, когато е необходимо да се организира осветлението на витрини със стоки, които изискват ниски температури на съхранение.

Тъй като LED лампите стават все по-широко използвани, цената им ще става все по-приемлива за широк кръг от потребители. Може би скоро светодиодните лампи ще заменят напълно много по-малко икономичните и ефективни флуоресцентни лампи и лампи с нажежаема жичка.

By