Услуги

Смяна на щрангове – край на запушванията

Като обитатели на стари жилищни сгради често сме подложени на проблеми в някоя от нашите системи, без които не можем да си представим живота си. Разбира се, става въпрос за отоплителна, водопроводна и канализационната системи.
Старите тръбопроводи и щрангове са износени и създават все по-често проблеми. Всичко това налага смяната на щранговете и тръбопроводите. При решение да се започне разрешаването на проблемите, е необходимо да се огледа все пак състоянието на съществуващите щрангове. Известно ни е, че щранговете са обща собственост и всяко едно действие по тях трябва да е съпроводено с взаимно съгласие.
Към смяна на щрангове трябва да се премине когато има няколко теча, прогнили участъци, множество напуквания и т. н. Освен това смяната на щрангове на канализационната система е необходима да се направи, ако тези щрангове се запушват често.
Ако няма такива признаци, то смяната им не е нужна. Освен това, чугунените щрангове могат още дълго да се ползват и при нормално функциониране тяхната смяна с пластмасови е безсмислено.
При наличие на всички аргументи за смяна на щрангове е необходимо да се подготвим за работа, за което са нужни следните материали и инструменти: полипропиленови тръби, съответните съединения, тетки, муфи, ревизия, компенсатор, набор от отвертки, дрелка и комплект от дискове, защитни очила.
Началото на работата се поставя с демонтажа на старите тръби. Когато смяната на щрангове се прави в едно жилище, тръбата трябва да се отреже на определена височина от пода и от тавана. Рязането трябва да се прави много внимателно, защото старите тръби са много тежки. Тръбата при премахването може да доведе до повреда на оставащите части от нея, и което е опасното – до нараняване на работника.
Почистват се много добре и внимателно останалите части от щранга, за да се осигури добра връзка с новата тръба. По принцип се ползват полипропиленови тръби, които са леки и лесно се работи с тях.
Полипропиленовите вертикални тръби решават и проблема със запушването в канализационната система. Вътрешността на тръбите е гладка и това позволява бързото и безпроблемно изтичане на отпадъчните води.
Смяната на вертикалната тръба за водопроводната система подобрява качеството на питейната вода.
Отоплението се подобрява и се намалява загубата на топлина при топлата вода след смяна на тръбата за топла вода.

Коментарите са изключени за Смяна на щрангове – край на запушванията