1667Китарният риф е есенцията на рок музиката. Нямаше да има рок музика такава каквато я познаваме днес, ако не беше открита силата на китарния риф. Той е изобретение на
знайните и незнайни китаристи по света, които в средата на 20 век, освен че включиха китарата в електрическата мрежа, успяха да създадат китарни рифове, които днес наричаме класики.
Китарен риф, може да звучи абстрактно за младите китаристи и тези, които за първи път хващат електрическа китара, но за да го разберат по-лесно като понятие, то може да бъде обобщено така: Китарният риф е музикална фраза, или сбор от няколко ноти, които имат своята ярка и характерна индивидуалност, фраза, която се повтаря често по време на една композиция. Казано по просто, първите мелодии, които измисляте на вашата електрическа китара, са всъщност вашите първи китарни рифове.
Някой китарни рифове са толкова популярни, че те се свързват директно с групата или китариста, който ги е измислил. Дори в музикални магазини, в които се предлагат всякакъв вид акустични китари, електрически китари, бас китари, до мястото за проба, търговците слагат табелки с надпис: Забранено свиренето на Smoke on the Water или Stairway to Heaven.
Измислянето на китарен риф се отличава като особена ценност у всеки китарист, защото в рока и метъл  музиката, един отличителен риф може да изгради цяло парче. Същото парче може да стане популярно именно заради рифа, който може да закачи и привлече слушателя. Затова като съвет към младите китаристи: опитвайте още в първите дни, в които опитвате новата си електрическа китара, да измисляте ваши рифове и  мелодии. Така лесно ще си проправите път към рока.
blagoevgrad-news.com

By