Нещо за теб

Видове мозайки за баня

Сред разнообразието от плочки и декоративни материали за банята едва ли има по-демократичен и артистичен от мозайката. Малките парчета са от твърдо вещество, който е с устойчива на въздействието на температура и влага повърхност и имат много сложни модели. Мозайката има не само естетичен външен вид, но също така е и надеждна. 
Мозайка от стъкло.
Стъклените плочки са незаменими в среда с висока влажност. Абсорбцията на вода е само 0.1%. Поради това са идеални за всяка една час на банята дори ваната и душ кабината. Освен това са студоустойчиви. При този материал са възможни зрелищни интериорни решения в резултат от комбинацията на прозрачните стъклени плочки и играта на светлината. Понякога в тях се вгражда и злато.
 
Важно е да следвате някои съвети при работа със стъклена мозайка:

  1. Избор на правилно лепило. Бяло без парчета или недостатъци – или прозрачността и съответно материалът може да пострада. Важно е също така да закупят специален варов разтвор за под мозайката, когато тя бъде поставена в банята. Такива има много на пазара.

Говорейки стъклена мозайка трябва да споменем и глазираната, в която всеки елемент има свой собствен цвят и луксозно излъчване.
 
Мозайка от камъчета.
Травертин, гранит, оникс, мрамор, естествен камък със своенравния си характер в ръцете на майстори се превръщат в красива стенопис, интериорни декорации и цели пана за вашата баня. Този тип мозайка не е капризна за експлоатация, но се облицова с повърхност от специално съединение за защита на камъка от външни влияния.
 
Керамична мозайка.
Керамичната мозайка често се използва като декоративен елемент, разпределена в панели в комбинация с плочки. Свойствата на този материал го правят идеален за банята. Но стъклото все така си е по-добрият вариант. Този вид лесно се адаптира към съществени температурни разлики.
 
Мозайка от скъпоценни камъни.
Вече споменахме за „златните“ стъклени плочки. Друг вид сложна мозайка е тази от аквамарин, където производственият процес е много сложен и труден. Добавянето на меден оксид постига уникалността на всяко едно парче с приятен за окото ефект на „трептене“ ефект на повърхността на мозайката. Създадена е мозайка и от естествен седеф. Естествено те имат свойства идеални за банята, но изключително скъпи.
Изборът е ваш!
Източник: https://banya-bg.com/

Коментарите са изключени за Видове мозайки за баня