Нещо за теб

Интересни факти за китарите

34333 Китарата е любим инструмент на милиони хора и идеален подарък, но знаете ли, че има някои интересни факти за нея, с които може би не сте запознати?
Факт
Много малко хора са наясно, че във Финландия се провежда едно много интересно ежегодно състезание – свирене на въздушна китара. На това състезание се явяват участници от целият свят. И да, това не е някакъв нов модел китари. По времето на състезанието вие няма да видите в ръцете на участниците нито един музикален инструмент от този вид. Те просто импровизират, сякаш имат китара в ръцете си, като в случая се стремят да приличат на едни от най-известните рок звезди. Както всеки един от нас го е правил, когато слуша рок. Музиката, при която състезателите се появяват за участие, избират самите организатори. А журито, от своя страна, наблюдава за техника, артистичност и харизма. Така именно то открива и най – добрите.
Факт
Може и да не повярвате, но в света съществува и най-малката китара. Тя е направена от майстори в университета в Корнуел, САЩ. Дължината на тази уникална китара 10 микрометра и даже е с шест струни. А нейната дебелина е 50 нанометра.
Факт
Ако я има най-малката китара, то тогава съвсем логично е създадена и съществува и най-голямата такава. И да, тя съществува – нейният създател е едно американско момче – ученик средношколец. Китарата тежи цели 450 килограма. А дължината й е 11 метра. А най-удивителното е, че на нея може да се свири, дори това да ви изглежда невъзможно.
Факт
Той е и последният. Разбира се, време е да поговорим за най-скъпата китара в света. Тя е от марката «Fender Stratocaster» и струва цели 2 800 000$. Цената най-вероятно е щяла да струва значително по-малко, ако тя не разполагаше с автографите на известни музиканти. Китарата е продадена на търг и сумата, събрана от нея, отива за пострадалите от цунамито през 2004-та година. Може би това също допринася за високата й сума.
С това приключихме! До скоро!

Коментарите са изключени за Интересни факти за китарите