Нещо за теб,  Развлечения

Проверка на акумулатор – какво трябва да знаем

След като сте избрали необходимия акумулатор за автомобила си, не забравяйте да проверите работния капацитет. Лесно е да направите това, като свържете захранващия кабел към него. По този начин може да измервате напрежението на празен ход и натоварването.
Отворен кръг на напрежението трябва да е не по-малко от 12.5 и по време на работа не трябва да се зареди за 10 секунди, особено ако е паднал под 11 V. Проверката на акумулатор с 12 V лампа не е показател за качеството и здравето на батерията.
 
Всички акумулатор са разделени на три категории:

  1. Някогашните акумулатори, не са толкова популярни днес, въпреки, че за нея е била възможна подмяната на стара износена клетка.

В такъв акумулатор плочите могат да бъдат заменени, но малцина го правят, тъй като тяхната сила е ниска.

  1. Акумулатори без поддръжка. Този тип батерия е проектиран да работи в идеални условия: https://autoprofi.bg/akumulator-varta-blue-dynamic-40ah-prod1249.html.
  2. За нашата реалност най-подходящият вид батерии е ниската поддръжка. Те се отличават с благоприятна цена, добро качество и дълъг живот.

Когато избирате батерия, трябва да установите датата на нейното пускане. Животът на акумулатор е 3-5 години, естествено, колкото по-ново е устройството, толкова по-дълго ще продължи да служи. Между другото, този термин започва да се изчислява не от датата на монтирането му в колата, а от момента, когато електролитът е запълнен.
 
Цената на акумулатора е пряко пропорционална на капацитета на тока на включване. Колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова по-бързо ще стартира двигателя на автомобила.
Купете акумулатор с капацитет, посочен в инструкциите на автомобила. Той не бива да е с малък капацитет, нито с увеличен начален ток.
Важно е да купувате батерия за кола в специализирани магазини. Професионалните консултанти ще изберат точният акумулатор за вашата кола. В такива магазини ще купите истински сертифициран продукт и ако имате стар акумулатор, такъв ще бъде заменен с ново устройство, като се приспадне от цената. При покупка непременно проверявайте коректността в попълването на гаранционната карта.
 
Как да се грижим правилно за батерията?
За по-дълъг живот на акумулатора на автомобила трябва да наблюдавате нивото на зареждане. Ако шофирате дълго и често, презареждането, не е необходимо. Ако не шофирате често и не на дълги разстояния, колата понякога остава на паркинг, проверка зареждането на акумулатора е необходима поне веднъж месечно.
Когато се налага да зареждате с ток, не забравяйте, че дългият заряд, дори и най-добрата батерия ще загуби капацитета. Затова се опитайте да избегнете тотално изтощаване, тъй като това отрицателно влияе върху живота на акумулатора и неговата производителност.
Да, батерията е важен „орган“ в колата, но за разлика от човешките, може да го изберете, така, че да продължи ефективно да ви служи дълго време. Важни са и маслата: https://autoprofi.bg/total-quartz-ineo-ecs-5w-30-5l-prod1574.html.

Коментарите са изключени за Проверка на акумулатор – какво трябва да знаем