Услуги

Увеличаване на приноса към компанията – полезна информация

Ограничено партньорство може да бъде рекапитализирано чрез увеличаване на приноса на акционерите в партньорството, което в повечето случаи ще изисква изменение на неговото споразумение. Могат да се правят както парични, така и непарични вноски.

Паричните вноски не се облагат нито с данък върху доходите, нито с ДДС. Ситуацията е по-сложна в случай на вноски в натура (напр. Стоки), които не трябва да се облагат с данък върху доходите, но в някои случаи може да се наложи плащането на ДДС.

Както при парични, така и при непарични вноски е необходимо да се плати данъкът върху гражданските сделки в размер на 0,5% от стойността на вноската. Може обаче да е приятно, че всички разходи, свързани с увеличаването на вноската, могат да бъдат приспаднати от данъчната основа, като, inter alia, нотариална такса или такса за вписване в Националния съдебен регистър.

Кредити

Възможно е да се докапитализира партньорство, и по-конкретно командитно дружество, чрез заем, но то се извършва на различни принципи, отколкото при акционерните дружества.

Това е така, защото това ще доведе до необходимостта от промяна на устава всеки път. Следователно тегленето на заем от командитно дружество с партньор ще изисква заплащане на данък върху гражданските сделки в размер на 0,5% от сумата на заема.

Струва си да се помни, че ако заемът е безлихвен, на практика той изобщо няма да бъде заем, а предоставяне на компанията на свободни средства, които ще бъдат признати като доход.

Рекапитализация на компанията – резюме

Рекапитализацията на дадена компания може да бъде както лек за нейните финансови проблеми, така и начин за финансиране на взискателни, но потенциално много печеливши инвестиции. Противно на външния вид, това не е особено труден или обременителен процес и обикновено не включва огромни разходи, но дава възможност за благоприятна данъчна оптимизация.

Рекапитализацията на дружество с ограничена отговорност чрез увеличаване на неговия акционерен капитал е нещо, което се случва много често. По подобен начин в случай на командитни дружества и заеми. Няма нищо лошо или опасно в такива методи на финансиране – при условие, разбира се, че ние внимателно обмислим решението си и изберем метод за рекапитализация, подходящ за нашите обстоятелства. Следователно рекапитализацията на компанията е действие, от което не бива да се страхувате, а напротив – струва си да се помисли.

Коментарите са изключени за Увеличаване на приноса към компанията – полезна информация