Мода

5 основни правила за пране, сушене и гладене на бебешките дрешки

61077744Според последните микробиологични изследвания множество вируси оцеляват при изпирането на дрехи с ниска температура на водата и обикновени перилни препарати. Това е нещо, на което трябва да обърнем изключително внимание, особено щом се касае за изпирането на детски дрехи, и по-специално на бебешките. Бебетата са изключително чувствителни към бактериите и вирусите, защото имунната им система все още не е укрепнала. Препаратите, съдържащи белина или друго избелващо вещество, унищожават бактериите, но не могат да се ползват за изпиране на бебешките дрехи. Силните препарати дразнят деликатната бебешка кожа.
Оказва се, че прането и гладенето на дрешките на новородено бебе може да бъде истинско предизвикателство за младите родители.
По-долу можете да се запознаете с 5-те основни правила за това как да се справите с тези задължения така, че да осигурите най-важното за Вашето бебе – защита и комфорт.

  1. Перете бебешките дрешки и постелки отделно, не заедно с Вашите дрехи. Още след закупуване на бебешките дрешки задължително ги изперете на висока температура, като използвате специални щадящи перилни препарати. Добре е да перете дрехите на бебето отделно поне в продължение на една година. Лекарите препоръчват използването на специални детски препарати, докато детето не навърши три години – това е периодът, в който епидермисът узрява.
  2. Четете етикетите на бебешките дрехи. Често пропускаме тази стъпка, но на етикета има важни инструкции за начина на пране на конкретната материя и сушенето. Избягвайте материи или цветове, чиито производители препоръчват да се перат при ниски температури. Имайте предвид, че минималната температура за пране на бебешки дрехи е 60°C.
  3. Изсушавайте дрешките напълно преди употреба или прибиране. Ако имате сушилня, използвайте я. В никакъв случай не прибирайте влажни и недостатъчно сухи дрехите на бебето. Влагата е благоприятна среда за развитието на бактерии. А ако има възможност за това, още по-добре е да ги сушите на открито. Чистият въздух и слънцето са идеални условия за сушене на бебешки дрешки. Така се предотвратява натрупването на вредни микроорганизми. Избягвайте обаче директната силна слънчева светлина, за да не избелеят тъканите.
  4. Не забравяйте да изгладите дрешките на Вашия мъник. Основната цел на гладенето на бебешките дрешки не е изглаждането на гънките, а стерилизацията. По този начин се убиват вредните микроорганизми, които са се настанили по дрехите по време на сушенето. Гладете с пара, но не прибирайте веднага изгладените дрешки, за да не остава влага. Приберете ги, след като се уверите, че са напълно сухи.
  5. Имайте предвид, че мястото, на което ще прибирате бебешките дрешки, трябва да е предназначено само за тях. Не смесвайте с дрехи на останалите членове от семейството, за да не се прехвърлят бактерии. Следете за чистотата на шкафа или чекмеджето, където държите бебешките дрехи.

Безспорен факт е, че прането и гладенето на бебешки дрешки изисква повече време и внимание, но ако от самото начало следвате горните правила, впоследствие ще ги вършите механично и няма да Ви изглеждат като задача по висша математика. Все пак не забравяйте, че най-важно е здравето на Вашето дете! Подбирайте внимателно дрешките за бебето, перилните препарати, градусите на пране и се стремете максимално към стерилизация. Това ще спомогне да избегнете кожните раздразнения и притесненията и ще Ви осигури повече приятни моменти с най-скъпото Ви същество.
 

Коментарите са изключени за 5 основни правила за пране, сушене и гладене на бебешките дрешки