12111  Колко добре познавате устройството на автомобила? Знаете ли, коя част спомага за оптимален контакт на колата с пътната настилка и осигурява стабилност на пътя?
 Амортисьорът – невидимият помощник на шофьорите. Абсолютно задължително да се проверява неговата изправност, за да се предотвратят ПТП. Защо?
С две думи амортисьорът е помпа, която е изключително важна за управляемостта на автомобила. Просто казано той премахва вертикалните колебания на купето и спомага за плавното и комфортно шофиране на колата.
В тръба под налягане, изпълнена с хидравлична течност, буталото на амортисьора се движи нагоре и надолу, като изтласква течността през клапани. Количеството, което преминава през тях, е малко, като по този начин се забавя движението на пружините и това пък от своя страна дава стабилност на придвижване на автомобила.
 Има голямо разнообразие от конструкции на амортисьори, но най-общо се делят на хидравлични двутръбни и газови еднотръбни.
Задължително трябва да се следи за повреди при амортисьорите, тъй като след пробег от 70 000 – 80 000 км, тяхната ефективност намалява значително. Ако те са износени, безопасността на пътя не може да се гарантира. Натоварването, мръсните пътища, корозията са само част от причините за нарушена ефективност.
Как се диагностицират повреди в амортисьорите? На първо място следете за неправилно движение на купето на Вашия автомобил при взимане на завои. След това обръщайте внимание на износени участъци неравномерно по гумите и как реагира колата при по-тежки условия за шофиране – дупки, шахти, неравности. Лесно се познават износени амортисьори, ако буталото е омаслено. Като важен факт може да се отбележи и правилото да не миете автомобила си при минусови температури навън, защото попаднала вода в амортисьора, лесно замръзва и създава проблеми. Следете за цялостното окачване на колата. От един повреден шарнир или тампон постепенно може да пострада и амортисьора.
Източник: http://voinishki.com/
 

By