Здраве

Какво представлява глаукомата?

Глаукомата е заболяване, което води до увреждане на вашия  зрителен нерв и се влошава с течение на времето. Това често е свързано с натрупване на натиск вътре в окото . Глаукомата има тенденция да се предава по наследствен път, затова може да се появи по – късно в живота.
Увеличеното налягане, наречено вътреочно налягане, може да увреди оптичния нерв, който предава изображения на мозъка ви. Без лечение на глаукомата може да доведе до пълна постоянна слепота в рамките на няколко години като в най – лошия случай до трайна загуба на зрението.
Повечето хора с глаукома нямат ранни симптоми или болка. Трябва редовно да посещавате очния си лекар, за да може да диагностицира и лекува глаукома, преди да настъпи дългосрочна загуба на зрението.
Ако сте над 40-годишна възраст и имате семейна история на заболяването, трябва да получите пълен очен преглед от очен лекар на всеки 1 до 2 години. Също така ако имате здравословни проблеми като диабет или фамилна анамнеза за глаукома или сте изложени на риск от други очни  заболявания, може да се наложи да отидете по-често.
Какви са причините за поява на глаукома?
Това е резултат от вътрешно влошаване на оптичния нерв, което води до високо налягане на флуида в предната част на окото.Oбикновено флуидът, наричан воден хумор, изтича през окото ви през канал като мрежа. Ако този канал се блокира, течността се натрупва. Причината за запушването е неизвестна, но лекарите знаят, че може да бъде наследен, което означава, че е преминал от родители на деца.
По-рядко срещаните причини включват тъмно или химическо увреждане на окото, тежка инфекция на очите, блокирани кръвоносни съдове в окото и възпалителни състояния. Това е рядко, но понякога очната операция за коригиране на друго състояние може да го доведе. Обикновено засяга и двете очи , но може да е по-лошо в едно от другото.
Кой страда от глаукома?
Болестта засяга предимно възрастни над 40 години, но млади хора, деца и дори бебета също могат да я получат. Афро-американците са склонни да я получават по-често, когато са по-млади като загубата на зрението е по-голямо. Също така ако имате фамилна анамнеза за глаукома, лоши виждане, диабет или приемате стероидни лекарста като преднизон.

Коментарите са изключени за Какво представлява глаукомата?