Концепцията за капитализация на лихвите се използва предимно заедно с депозити или спестовни сметки. Понякога обаче въпросът е „какво е капитализиране на кредита?“ В случай на заем, капитализирането на лихвите е добавянето на лихвата, дължима към  основната сума на заема.

Капитализация на лихвите – обобщение

Повечето хора са наясно какво е депозит. Концепцията за капитализиране на лихвите обаче е много по-загадъчна за мнозина, поради което въпросът “ какво означава капитализация на лихвите ?“ За щастие се оказва, че зад този привидно сложен термин се крие относително прост процес. Струва си да го опознаете, за да разберете как лихвите (и лихвите върху лихвите) се начисляват върху депозита, колко често и как това влияе върху крайните печалби. Въпреки че депозитите не са толкова популярни поради ниските лихвени проценти, те все още могат да бъдат намерени в офертите на повечето банки.

Може би ще дойде момент, в който те отново ще станат печеливши и тогава знанията в тяхната област ще бъдат още по-полезни. Въпреки това, дори и сега, в някои случаи те ще се окажат интересно решение. Приходите от тях са наистина малки, но ако алтернативата би била просто да запазите спестяванията по сметката си или в пословичния чорап, тогава малките печалби са по-добри от нулевите.

Освен това заплахата от загуба на интерес, макар и не особено впечатляваща, трябва да ви откаже от импулса да прекратите депозита си и да направите необмислена покупка за тези пари. Не всеки има смелостта да инвестира и е готов да приеме евентуални загуби и обикновено няма такъв риск в случай на инвестиции.

Всъщност честата капитализация увеличава печалбата от инвестицията, но тези разлики не са електрифициращи. Определено си струва да знаете какво е капитализация, но струва ли си да основавате избора си на инвестиции върху нея? Трябва да се помни, че в днешно време условията на депозитите са много по-лоши, отколкото бяха преди.

Лихвените проценти са по-ниски и  капитализацията обикновено е годишна. Така че, ако искаме да спечелим възможно най-много от депозита, дори ако разликата не е голяма, струва си да обърнем внимание на  капитализацията. Трябва обаче да внимавате, защото може да се окаже, че по-честата капитализация е свързана с по-нисък лихвен процент и тогава цялата инвестиция вероятно ще бъде много по-малко печеливша.

Източник: kreditite.com

By