Мода

Как да изберем работно облекло за различни професии

Работното облекло е важна част от организацията на работния процес за много специалности. То помага да се работи комфортно и дори може да спаси живот. Изискванията към работните дрехи са много по-различни от тези за обикновените.

Основните опции комплекти за работно облекло могат да включват няколко компонента, които са различни по кройка и имат своите плюсове и минуси. Някои костюми, независимо от конфигурацията, имат ударопоглъщащи вложки на лактите и коленете – това е полезно при работа върху твърди повърхности.

В комплект яке и панталони е важно да се обърне внимание на кройката на якето: то може да е с дължина до ханша, късо или с ластик на талията. Късото яке улеснява движението, но отваря долната част на гърба.

Яке и полугащеризон са най-добрият избор. Полугащеризоните са по-практични от панталоните, тъй като се фиксират върху раменете и не се плъзгат по време на движение. Обърнете внимание на механизма за регулиране и фиксиране на дължината на презрамките на гащеризона: той трябва да е здрав и да ги фиксира добре към тялото.

Халатите обикновено са необходими в промишлени помещения, лаборатории или при работа с малка физическа активност – този тип дрехи ограничават свободата на движение, особено на краката. Джобовете трябва да са достатъчно дълбоки, а закопчаването на маншетите на ръкавите да е удобно и просто.

Дъждобрана е полезен за защита от влага и валежи. Централната закопчалка, качулката и маншетите трябва да са прави или с ластик и да прилягат към тялото. Задължително е да не се разкопчават и да не пропускат влагата.

Престилката се използва като допълнителна защита при контакт с агресивни течности, заваръчни работи, както и при обработка на продукти, като риба и месо. Тя трябва да предпазва тялото и краката отпред, така че дължината и материала са важни. Желателно предимство е да разполага с джоб за необходимите дребни неща и инструменти.

Коментарите са изключени за Как да изберем работно облекло за различни професии