Разни

Какво трябва да знаете за заемите, за да не плащате твърде много?

Кредитирането е удобен начин за бързо получаване на голяма сума пари и ако се използва разумно, може дори да бъде от полза за човек. Но кредитополучателите не винаги са запознати със законодателството в областта на заемите и това отваря поле за не съвсем законни действия, които могат да доведат до ненужни надплащания. Нека поговорим за подробностите, които трябва да знаете, за да не плащате повече отколкото трябва.

Санкцията за отказ от заем е незаконна

Мъж сключва договор за заем с банка, но след това изведнъж променя решението си. Може би е имал свободни пари или може би просто е решил, че всъщност не се нуждае от голяма покупка. Но банката отказва да прекрати договора и иска глоба. Чували ли сте за подобни ситуации? Ако да, трябва да знаете, че подобно поведение на банката е противозаконно. По закон кредитополучателят има право да откаже да получи заем изцяло или частично, като уведоми кредитната компания за това преди изтичането на срока за предоставянето му, установен със споразумението.

В рамките на четиринадесет календарни дни от датата на получаване на потребителския кредит можете да погасите цялата сума на потребителския кредит предсрочно без предизвестие на кредитора, като плащате лихва за действителния срок на кредита. Ако вече са минали две седмици, ще трябва да се погрижите за предсрочно погасяване при условията на банковата организация, предвидени в договора.

Не трябва да има комисионна за откриване на сметка

Кредитополучателят отваря кредитна сметка: стартира карта или взема заем. От банката го уведомяват, че за откриването е необходима допълнителна комисионна, а лицето трябва да доплати. Това също е незаконно. Такава схема може да се използва от „черни“ кредитори, които се представят за добросъвестна организация. По закон банката е длъжна да предприеме действията, свързани с издаването на кредитни средства на кредитополучателя, включително откриване на сметка и прехвърляне на пари към нея. И не, няма право да принуждава човек да плати за това.

Коментарите са изключени за Какво трябва да знаете за заемите, за да не плащате твърде много?