Дните стават все по-къси и по-хладни, когато есента наближава. Това кара всички ни да копнеем за летните жеги? Компенсирайте това, като подредите дома си по такъв начин, че да създадете гостоприемна и топла атмосфера.

Почистване на отпадъци и покъщнина преди есента

Есента има своето очарование и се характеризира със специална смесица от цветове и аромати. Ето, как да подготвите дома си за есента:

  1. Направете общо почистване на отпадъци и покъщнина

Началото на есента е идеалното време за генерално почистване и смяна на въздуха в къщата.

Почистете диваните и килимите и внимателно избършете праха. Може да използвате специални почистващи разтвори или по-естествени, но еднакво ефективни, състоящи се от вода и бикарбонат или оцет.

Отстранете петната от мебелите, ако е необходимо и проверете, дали подът ви не е надраскан. Полирайте ги и ги парафинирайте или ги забършете с разтвори, специално създадени за вашия тип паркет.

Не забравяйте да се погрижите и за почистването на мебелите, съдовете и уредите в кухнята. Освен това се уверете, че всички неща в банята са наред. Изхвърлете старите продукти и дръжте пред очите си само най-необходимите.

  • Използвайте килими, за да покриете пода и плочките

Ако през лятото сте се отказали от килимите, за да създадете по-светла и прохладна атмосфера, време е отново да украсите дома си с тях.

Преди да ги поставите на мястото им е препоръчително да ги проветрите за няколко минути (особено ако живеете у дома) и да ги почистите от прах и петна. Може да използвате разтвор, състоящ се от чаша вода, към която сте добавили 3-4 супени лъжици оцет, за да освежите цветовете на вашия килим.

Може, също така да промените външния вид на банята с помощта на специални постелки. Ако имате семпла, бяла баня, изберете цветни килими, по възможност с флорални или геометрични мотиви. За да сте в тон със смяната на сезона, заложете най-вече на тези в нюанси на червено, златно, кафяво, оранжево.

  • Почистете скрина

Време е да почистите и чекмеджетата. Извадете летните си дрехи и ги приберете отзад в шкафа или ги опаковайте. Сложете в торби и ги приберете на „скрити“ места – по шкафовете, под леглото и в чекмеджетата.

Вземете няколко картонени кутии и сложете сандалите и летните си обувки в тях. Съхранявайте кашоните в мазето или гаражите, за да освободите килера и да направите място за обувките за студения сезон. Такива, обикновено заемат повече място. Препоръчително е да поставите кутиите за обувки на места, далеч от влага, за да ги предпазите от гниене.

  • Сменете аксесоарите и декорациите

Украсете стаите с купи, пълни с аранжировки от листа и сушени плодове и елхови шишарки.

Използвайте купи, пълни с грозде, ябълки, круши, дюли или други плодове, характерни за този сезон, за да украсите кухнята. Ако искате да придадете по-селски стил, закачете тук-там гирлянди от чесън, лук или люти чушки .

За всекидневната и спалнята използвайте ароматни свещи в есенни цветове.

Сменете одеялата, покривките и възглавниците с такива с плодове или листа, в нюанси на пръст и портокал, характерни за есента.

Украсете прозорците с пердета, които пасват леко и се поставят лесно, когато вятърът се промъкне вътре. За завесите също заложете на цветове, характерни за есента или по-неутрални – бежово, кремаво.

Когато е нуждаете от професионални услуги на фирма по почистване, вижте на: чистачи.соm.

By