Нещо за теб

Стилът Арт Нуво в облеклото – изкуство, отразено в модата

Art Nouveau style in clothing  Модерният стил или както французите го наричат – Арт Нуво в облеклото, се появява в Европа в края на 19-ти век. Той идва, за да замени популярният за тогава пищен, елегантен стил, отличаващ се с огромни рокли, които сега наричаме класически, ретро или винтидж. Той поставя нова ера в модата, свързана с преход към нещо ново и съвременно.
 
Една от основните причини модерният стил да се появи е значителното подобряване в начина на живот на хората и повишаването на благосъстоянието им. Точно в този момент понятието за „мода“ е достъпно вече не само за богатите, но и за обикновените хора. В началото на 20 в. се налагат понятията „дизайнер“ и „модна къща“, а французите станали законодатели на световната мода по това време именно благодарение на стила Арт Нуво.Смята се, че еден от първите, който започва да налага този стил, е французина Пол Пуаре.
 
От 70-те години на миналият век до сега се утвърждава следното облекло за мъже според стила Арт Нуво, или още известен като Модерен стил – костюм за мъже, който включва: сако, панталон, жилетка, риза и шапка. Впрочем, мъжката мода са ограничава само до това. Тя е строго определена. За тези дълги години се променя само формата на шапката.
 
 При женските дрехи имаме по-голямо разнообразие, разбира се. Това разнообразие зависи от две основни течения на стила Арт Нуво реформаторското и консервативното. В началото на 20 век първото побеждава в тази битка и се налага на модният пазар.
 
Консервативният стил се отличава с облекло със строен силует, плавни линии и S – образен корсет. Често линията на талията завършва отзад и от нея започва така наречения турнюр, който представлява малко руло с примка накрая.
 
С течение на времето привържениците на стила Арт Нуво отхвърлили корсета като част от дамското облекло. Те смятали, че дрехата не трябва да сковава движенията, а да е удобна и практична. Тогава се появява и дългата пола, която до този момент с всяка изминала година продължава да се скъсява.
 
Арт Нуво през цялата ни история и до сега става нарицателно за изящество, за това често съвременните дизайнери се обръщат за помощ към него за отделни детайли или цели колекции.
Източник: http://e-obuvki.com/

Коментарите са изключени за Стилът Арт Нуво в облеклото – изкуство, отразено в модата