Развлечения

Как да сготвим картофено пюре

Картофеното пюре е любимо не само на най-малките, но и на всички останали. Това е едно прекрасно ястие, полезно и вкусно, обожавано като гарнитура към различни други или като предястие. Картофеното пюре е също така и съвсем елементарно за приготвяне, така че, даже и съвсем неопитните могат успешно да го приготвят.

Естествено, все пак съществуват някои кулинарни тънкости, с които няма лошо да се запознаете.  Една от тях е, например, че не всички видове клубени са подходящи за приготвяне на перфектното картофено пюре. Например, за да стане ястието както трябва, не ви трябват пресни картофи. Цялата тайна се крие в нишестето, което е причината за добрата консистенция. Колкото е повече то, толкова по-добре ще ви се получи ястието.

За да се ориентирате дали картофите стават за приготвяне на  картофено пюре, специалистите са измислили един много лесен метод:

Това, което трябва да направите е просто да разрежете картофа на две и да се опитате отново да съедините парчетата. Ако те се задържат едно към друго, тогава значи този вид е подходящ и можете спокойно да започнете работа.

Повечето от вас са чували, че обелените картофи се държат известно време във вода. Това е така, но процедурата не бива да трае  твърде дълго, в противен случай цялото нишесте ще се отмие от тях и вашето пюре ще загуби от своите вкусови и естетически качества. Именно заради това клубените трябва да се потопят във вряща вода, а не в студена. Така ще им помогнете да се сварят равномерно отдолу и отгоре.

Ето и стъпките за приготвяне на картофено пюре:

1. Картофите първо се измиват, избелват и нарязват.

2. В подходяща тенджера се завира водата.

3. Картофите се потапят в нея, като водата трябва леко да ги покрива.

4. Приготвянето продължава с варене около двадесет минути.

5. Няколко минутки преди да махнете тенджерата от котлона им добавете сол на вкус.

6. Прецедете ги, за да премахнете картофения бульон.

7. Оставете прясното млякото малко на котлона, за да се затопли.

8. През това време може да пасирате картофите.

9. Добавете мляко и разбийте с миксер.

10. Накрая добавете и масло.

11. При сервиране може да поднесете с малко пресен копър.

Разбира се, от картофите бихте могли да приготвите и други чудесни ястия. Единственото, което ви е необходимо е желание за експерименти. Не се страхувайте, че ще сгрешите. Опитвайте, учете се, не спирайте да търсите нови и още по-вкусни рецепти, с които да нагостите хората, които обичате. 

Източник: vsichki-recepti.com

Коментарите са изключени за Как да сготвим картофено пюре