Здраве

Растителното масло има положителен ефект върху здравето

Растителните масла (растителни мазнини) са мастни продукти, извлечени от растителни суровини и състоящи се главно от триглицериди с висши мастни киселини. Основните източници на растителни масла са семена (плодове) от маслодайни растения (маслодайни култури). Растителните масла са абсолютно необходими при храненето на човека.

Растително масло

Растителните масла също се намират в семената на някои овощни дървета (кайсия, праскова, череша, сладка череша, бадем), семена от грозде, диня, домати, тютюн, чай, както и в различни отпадъци, съдържащи масло от хранителната промишленост, които обработват селскостопански суровини. Последните включват основно триците и зародишите на зърнени култури. Черупката на пшеничното и ръжното зърно съдържа 5-6% масло, в зародиша – съответно 11-13% и 10-17%; в зародиша на царевица – 30-48% масло, просо – около 27%, ориз – 24-25%.

Съдържанието на масло в растенията и неговото качество зависят от растителния сорт, условията на отглеждане (торене, обработка на почвата), степента на зрялост на плодовете и семената.

За разлика от животинските мазнини, растителното масло съдържа ненаситени мастни киселини, които лесно се усвояват от организма и не образуват отлагания по стените на кръвоносните съдове.

Друга разлика между естествените растителни масла е повишеното съдържание на витамин F, от който тялото се нуждае. Неговият дефицит се отразява негативно на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Постоянната липса на витамин F води до съдови заболявания (от склероза до инфаркт), намалена резистентност към вируси и бактерии, хронични чернодробни заболявания и артрит.

За да поддържате здраве, трябва да консумирате поне 15-20 г нерафиниран коноп, ленено семе, слънчогледово или друго растително масло всеки ден!

Трябва да се помни, че превантивен и терапевтичен ефект може да се очаква само от консумацията на растителни масла, получени чрез метода на студено пресоване при температура не по-висока от 40-45 ° C – тъмно, миризливо, с голяма утайка, т.н. наречени нерафинирани масла. Това е вкусно и много здравословно масло. Но има един съществен недостатък. Бидейки биологично активен, жив, той бързо става мътен, горчив, горчив, окислява се във въздуха, на светлината и в топлината и бързо губи полезните си свойства!

По принцип различни рафинирани, т.е. рафинирани масла. По време на рафинирането маслото се пречиства от различни нежелани за производителя примеси и примеси, но в същото време почти губи вкуса и миризмата си, както и всичките си полезни свойства. Поради тази причина не всеки харесва рафинирано масло. Някои хора предпочитат миризмата и вкуса на естествения продукт и вярват, че почистването му вреди.

Рафинираните масла, получени чрез гореща обработка при температури от 160 до 200 ° C, са лишени от биологично активни елементи и витамини и следователно не се влошават. Те могат да се съхраняват в леки бутилки за дълго време, те не се страхуват от слънчева светлина.

Рафинирано растително маслопрепоръчва се само за пържене. За храна – салати, подправки, гарнитури – трябва да се използва само естествено нерафинирано масло.

Източник: lesnirecepti.bg

Коментарите са изключени за Растителното масло има положителен ефект върху здравето