Ако сте изпитвали астма симптоми като стягане в гърдите, кашлица и недостиг на въздух, трябва да посетите вашия лекар, за да разберете дали имате астма. Астмата е хронично белодробно заболяване, но можете да живеете с него, ако го лекувате правилно.

Някои хора имат симптоми през цялото време, докато други имат пристъп само няколко пъти в годината. Има много тестове, които можете да направите, за да определите дали имате астма.

Извършването на спирометричен тест е най-честият начин за измерване на въздушния поток в белите дробове. Този тест помага на вашия лекар да диагностицира тежестта на вашата астма и ефективността на дадено лекарство. Резултатите ще бъдат сравнени с вашата лична и медицинска история, което ще помогне на лекар да разбере вашето състояние.

Ще бъдете изследвани и за алергени в кръвта. Това може да стане чрез убождане на кожата ви с малка игла или чрез използване на устройство, което ще тества кръвта ви. След като бъдете диагностицирани с астма, вашият алерголог ще създаде план за лечение, за да управлява симптомите ви. В някои случаи може да се наложи да избягвате някои неща, които предизвикват вашите симптоми. Например, ако сте изложени на замърсен въздух, може да развиете астма.

Друг тест, който можете да направите, за да видите дали имате астма, е рентгенова снимка на гръдния кош. Това ще създаде картина на белите ви дробове, но не е точна диагноза. В зависимост от теста, вашият лекар може да изключи други причини. Въпреки това, ако вашите проблеми с дишането се подобрят с лечението на астма, е вероятно да имате заболяването.

Тестът за спирометрия може да измери количеството въздух, което издишвате, и скоростта на въздушния поток. Може да се извърши преди и след като приемете лекарствата си за астма. Лекарят ще използва няколко различни теста, за да получи пълна картина на белодробната ви функция.

Симптомите могат да бъдат причинени още от респираторни заболявания, алергии, настинка или прахови акари, дим от цигари или пури, изпарения на домакински почистващи препарати, домашни птици и други дразнители.

Някои от другите симптоми на астма включват копривна треска, хрипове и затруднено дишане. Тези симптоми могат да възникнат в резултат на възпаление на бронхите в белите дробове. Те могат да се появят и по време на астматичен пристъп, който се появява, когато дихателните пътища на тялото се стесняват.

Хората с астма, обикновено трябва да посетят личния си лекар или медицинска сестра, за да се потвърди диагнозата. Докато този процес може да отнеме известно време, поставянето на правилната диагноза ще доведе до по-добро лечение и контрол на заболяването.

Важно е да си записвате симптомите, за да ги покажете на вашия лекар. Много астматици нормализират симптомите си, но все пак се препоръчва да съобщавате за всеки симптом, който ви притеснява.

By